mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Není bublina jako bublina

 |  8. 7. 2019
 |  Vesmír 98, 472, 2019/7

Když se člověk zeptá Googlu „co je bublina“, dozvídá se, že je to plynové těleso obklopené kapalinou nebo pevnou látkou. Vyskytuje se v heterogenních směsích a při fázových přechodech (změnách skupenství) (Wikipedie). Na dalších stránkách si může doplnit informace o tom, že bubliny mají kulovitý tvar. Mýdlové bubliny, takové, které děti rády tvoří bublifukem nebo kterými v obřích rozměrech ohromují publikum bublináři, jsou asi to první, co si člověk představí, když se řekne bublina. Dál jsou to bubliny ze žvýkaček a bubliny, co se dělají na těstě, když se hněte.

V Google obrázcích už vedle krásných duhových bublin vyskakují bubliny komiksové nebo bubliny nápovědy. Při bližším průzkumu (přečtení textu pod obrázkem duhové bubliny) se ale ukazuje, že tu něco nesedí. Píše se tam například „Kdy splaskne realitní bublina?“ Tento nový význam slova bublina (něco zveličeného, co je ve skutečnosti bezvýznamné nebo nemá reálný základ) se v češtině objevuje od devadesátých let. A dělá velkou kariéru. Bubliny nejsou jen na trhu s nemovitostmi, ale jsou i marketingové, dluhopisové, mediální a další. A kromě praskání a splaskávání také vyvolávají obavy a strach. A není divu. Třeba taková internetová bublina označuje rozkvět internetových firem bez propracovaného obchodního modelu, které rychle zkrachovaly.

Tím to ale novinkami ve světě bublin nekončí. Nové tisíciletí přeneslo bubliny do sociální roviny. Je-li člověk v sociální nebo názorové bublině, utvrzuje se ve svém vlastním pohledu na svět a odmítá ten, který tomuto názoru odporuje. Někdo také může žít ve své vlastní bublině, tedy být odtržený od reality, nebo si při cestování prostě nasadí na uši sluchátka a uzavře se do své bubliny – izoluje se tak od okolního světa. Hlavně pozor, aby nám někdo nenarušil osobní bublinu – osobní prostor.

Abychom sloupek uzavřeli pozitivně, připomeňme svatební zvyk, jehož obměna se v poslední době těší velké oblibě. Určitě jste se stali svědkem toho, že bubliny ze svatebních bublifuků stále častěji nahrazují házení květin a rýže. Uvidíme, s čím na nás bubliny přijdou příště.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika

O autorovi

Magdalena Kroupová

Mgr. Magdalena Kroupová (*1983) vystudovala slovakistiku a polonistiku na Filozofické fakultě UK v Praze. V Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., se věnuje lexikologii a lexikografii. Je členkou autorského kolektivu připravovaného Akademického slovníku současné češtiny (www.slovnikcestiny.cz).

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...