Druhá přívětivá tvář resveratrolu
| 3. 6. 2019Resveratrol obsažený v červeném víně a různých druzích ovoce si vydobyl přízeň odborníků na výživu jako jeden z hlavních aktérů „francouzského paradoxu“. Jeho přínosy pro lidské zdraví jsou často spojovány s antioxidačními účinky. To pravé kouzlo resveratolu se však zřejmě skrývá někde jinde.
Francouzi a další národy ze Středomoří konzumují poměrně hodně tuků, a přitom se těší relativně dobrému stavu srdce a cév. Zřejmě se na tom významně podílí pozitivní účinky resveratrolu obsaženého v červeném víně, které se ve Středomoří hojně konzumuje. Klíčem k vysvětlení blahodárného působení se může zdát polyfenolická struktura této látky, jež jí dodává významné antioxidační účinky.
Pokud bychom se ale chtěli těšit z významného antioxidačního efektu resveratrolu přímo, museli bychom ho polykat stovky miligramů denně a k zajištění jeho dostatečného přísunu červeným vínem bychom museli tento mok pít po vědrech (viz Vesmír 97, 732, 2018/12). I z toho je zřejmé, že tak jednoduché to s resveratrolem a jeho rolí ve „francouzském paradoxu“ nebude.