Aktuální číslo:

2022/7

Téma měsíce:

Rovnováha

Tukové buňky s chutí na sladké – nový odstín hnědi

 |  4. 3. 2019
 |  Vesmír 98, 128, 2019/3

Málokdo by si asi přál povzbudit ve svém těle množení a bytnění adipocytů, tedy tukových buněk. Přesto řada výzkumníků věnuje nemalou pozornost způsobům, jak právě tohoto dosáhnout, a věří, že to pomůže v boji s obezitou a diabetem. Trik je v tom, že není tuk jako tuk. Zatímco klasická bílá tuková tkáň energii hlavně ukládá, tzv. hnědá tuková tkáň je tu především od toho, aby energii rychle uvolnila. Spalováním velkého množství tuků a cukrů vyvíjí teplo k udržení stálé tělesné teploty. Hnědá tuková tkáň je tak nezbytná zejména pro malé savce, kteří vykazují velké tepelné ztráty, ale třeba i pro lidské novorozence, kteří se ještě neumějí pořádně třást zimou. S věkem u lidí hnědého tuku ubývá (a klasického bílého přibývá). Přesto se malé množství hnědé tukové tkáně najde i u dospělých. To vede k lákavé myšlence: Co kdyby se tuto jedinečnou tkáň podařilo u obézních pacientů trochu pomnožit a plně aktivovat? Mohl by pak hnědý tuk spalovat kalorie a pomoci hubnout? A pokud hnědá tuková tkáň spaluje i cukry, mohla by její aktivace napomoci se snižováním glykémie u diabetiků?

Zajímavé je, že u myší se za určitých podmínek objevují hnědé tukové buňky i v jinak bílé tukové tkáni. Říkáme jim pak béžové adipocyty (tedy barevně mezi bílými a hnědými), popř. brite (brown-in-white) buňky. Stačí vystavit myšku chladu, což vede k výlevu noradrenalinu z nervových zakončení v tukové tkáni. Podráždění specifických β3 adrenergních receptorů na některých buňkách pak spustí program „hnědnutí“. Zvažuje se proto, zda by podávání látek stimulujících β3 adrenergní receptory způsobilo zhnědnutí a zhubnutí i u lidí. Jenže β receptorů je více, a pokud by uvažovaná látka nebyla dostatečně specifická, nadělala by v těle pěknou paseku. Proto se uvažuje i o alternativních způsobech vyvolávání hnědnutí.

Tak třeba v nedávné práci výzkumníci vystavili chladu tzv. β-less myš, tedy geneticky upraveného hlodavce, který nenese vůbec žádné β adrenergní receptory. Ačkoli u těchto myší nemůže noradrenalin v tukové tkáni normálně fungovat, objevily se i u nich béžové adipocyty. A překvapivě vykazovaly trochu jiné vlastnosti, než na jaké jsme u béžových buněk zvyklí. Nespalovaly téměř žádné tuky, zato velké množství glukózy. Autoři studie je pokřtili G-béžové buňky (protože využívají zejména glykolýzu).

Mlsné G-béžové buňky tak představují další díl složité skládačky. Ukazuje se, že k povzbuzení béžových buněk nejsou potřeba β adrenergní receptory. Jednotlivé skupiny béžových buněk se navíc mohou dost zásadně lišit třeba i v tom, jestli mají chuť spíš na sladké, nebo na tučné. Tak teď už jen aby nám opravdu pomohly shodit.

Chen Y. et al., Nature, DOI: 10.1038/s41586-018-0801-z

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Petr Zouhar

RNDr. Petr Zouhar, Ph.D., (*1985) je absolventem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Postdoktorskou stáž strávil na Stockholmské univerzitě a v současnosti se ve Fyziologickém ústavu AV ČR zabývá zejména metabolismem tukové tkáně a s tím spojenou problematikou obezity a diabetu.
Zouhar Petr

Doporučujeme

Podařilo se obnovit známky života u hodinu mrtvého prasete

Podařilo se obnovit známky života u hodinu mrtvého prasete audio

Jaroslav Petr  |  11. 8. 2022
Po experimentu, který částečně obnovil životní pochody v mozku odebraném před několika hodinami praseti, přichází tým z Yaleovy univerzity s...
„Méně jíst a více cvičit!“

„Méně jíst a více cvičit!“ uzamčeno

Adam Obr  |  12. 7. 2022
Tuto radu dostal prakticky každý, kdo se někdy ve svém životě rozhodl zhubnout. Snížit „aspoň o dvě kila“ hmotnost svých tukových zásob...
Spolupráce s Ruskem po 24. únoru 2022

Spolupráce s Ruskem po 24. únoru 2022 uzamčeno

Vladimír Wagner  |  11. 7. 2022
Ruská invaze dopadá i na vědeckou spolupráci, mnohé z mezinárodních projektů byly po invazi zrušeny nebo jsou významně ohroženy. Zmínit lze třeba...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné