i

Je libo pálivé rajče?

 |  4. 2. 2019
 |  Vesmír 98, 69, 2019/2

Lilek rajče (Solanum lycopersicum) patří do stejné čeledi jako chilli papričky (Capsicum annum) a pomocí technik editace genomu (Vesmír 96, 576, 2017/10; 97, 718, 2018/12) by mělo být možné upravit dědičnou informaci rajčete tak, aby jeho plody obsahovaly vysoké koncentrace alkaloidů kapsaicinoidů, jimiž se chilli papričky proslavily. S touto myšlenkou přišli brazilští vědci v časopise Trends in Plant Science. Nepomýšlejí ani tak na revoluci v kuchyni, jako spíše na jednodušší a levnější produkci těchto alkaloidů pro průmyslové využití, například do „pepřových“ sprejů nebo (paradoxně) pro výrobu analgetických mastí.

Rezende Naves E. et al., Trends Plant Sci., DOI: 10.1016/j.tplants.2018.11.001

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Molekulární biologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Recyklace plastového odpadu

Recyklace plastového odpadu

Zdeněk Kruliš  |  9. 12. 2019
Plastové odpady a jejich neblahý vliv na životní prostředí jsou poslední dobou námětem mnoha populárních i populárně- -naučných článků tištěných i...
Odpad, nebo surovina?

Odpad, nebo surovina?

Vladimír Wagner  |  9. 12. 2019
Pokud se ukáže hrozba rostoucí koncentrace CO2 pro vývoj klimatu opravdu tak veliká, jak předpokládají některé scénáře, bude třeba zrychlit cestu...
Modré moře pod blankytnou oblohou

Modré moře pod blankytnou oblohou

Jaromír Plášek  |  9. 12. 2019
Při pohledu na blankytnou oblohu si většina čtenářů určitě vzpomene, že za její barvu může jakýsi Rayleighův rozptyl slunečního světla. V případě...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné