Zázračná složka mléka
| 7. 1. 2019Savci svá mláďata připravují na drsné podmínky života zázračnou žlutobílou tekutinou, vznikající v mléčné žláze matek. Jednou ze složek mléka jsou oligosacharidy – cukry složené ze 3 až 10 jednoduchých cukrů (monosacharidů). Výzkumy posledních let ukazují, že právě tato složka mléka je nenahraditelnou v boji proti infekcím a patogenním bakteriím nejen u člověka, ale pravděpodobně i u ostatních savců. A ačkoliv najdeme oligosacharidy v každém mléce, jejich složení a koncentrace se liší nejen druh od druhu, ale i jedinec od jedince.
Stavebními kameny oligosacharidů jsou D-glukóza, D-galaktóza, L-fukóza, N-acetylglukosamin a sialová kyselina (NeuAc/NeuGc). Jejich spojování je řízeno environmentálně a geneticky. Odehrává se v mléčné žláze, kde se několik monosacharidů připojí k jádru laktózy. Jádro struktury oligosacharidu tvoří většinou laktóza nebo laktosamin, které jsou modifikovány enzymatickým přidáním specifického neutrálního monosacharidu (D-galaktózou, N-acetylglukosaminem nebo L-fukózou). Takové oligosacharidy označujeme jako neutrální. Pokud kromě toho obsahují ještě kyselinu sialovou (N-acetylneuraminová kyselina), jedná se o oligosacharidy kyselé. Takzvané krátké řetězce oligosacharidů zahrnují trisacharidy jako 3'-sialyllaktóza, 6'-siallylaktóza, 2'-fukosyllaktóza a 3'-fukosyllaktóza. Složitější komplexy oligosacharidů obsahují až 15 monosacharidových jednotek. Rozmanitost struktur se dále zvyšuje kvůli α-glykosidovým vazbám fukózy anebo sialové kyseliny s jádrem molekuly oligosacharidu. Pochopení strukturální složitosti těchto oligosacharidů je rozhodující pro určení jejich funkce v organismu.