Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024
i

Aktuální číslo:

2024/7

Téma měsíce:

Čich

Obálka čísla

Zázračná složka mléka

 |  7. 1. 2019
 |  Vesmír 98, 42, 2019/1

Savci svá mláďata připravují na drsné podmínky života zázračnou žlutobílou tekutinou, vznikající v mléčné žláze matek. Jednou ze složek mléka jsou oligosacharidy – cukry složené ze 3 až 10 jednoduchých cukrů (monosacharidů). Výzkumy posledních let ukazují, že právě tato složka mléka je nenahraditelnou v boji proti infekcím a patogenním bakteriím nejen u člověka, ale pravděpodobně i u ostatních savců. A ačkoliv najdeme oligosacharidy v každém mléce, jejich složení a koncentrace se liší nejen druh od druhu, ale i jedinec od jedince.

Stavebními kameny oligosacharidů jsou D-glukóza, D-galaktóza, L-fukóza, N-acetylglukosamin a sialová kyselina (NeuAc/NeuGc). Jejich spojování je řízeno environmentálně a geneticky. Odehrává se v mléčné žláze, kde se několik monosacharidů připojí k jádru laktózy. Jádro struktury oligosacharidu tvoří většinou laktóza nebo laktosamin, které jsou modifikovány enzymatickým přidáním specifického neutrálního monosacharidu (D-galaktózou, N-acetylglukosaminem nebo L-fukózou). Takové oligosacharidy označujeme jako neutrální. Pokud kromě toho obsahují ještě kyselinu sialovou (N-acetylneuraminová kyselina), jedná se o oligosacharidy kyselé. Takzvané krátké řetězce oligosacharidů zahrnují trisacharidy jako 3'-sialyllaktóza, 6'-siallylaktóza, 2'-fukosyllaktóza a 3'-fukosyllaktóza. Složitější komplexy oligosacharidů obsahují až 15 monosacharidových jednotek. Rozmanitost struktur se dále zvyšuje kvůli α-glykosidovým vazbám fukózy anebo sialové kyseliny s jádrem molekuly oligosacharidu. Pochopení strukturální složitosti těchto oligosacharidů je rozhodující pro určení jejich funkce v organismu.

Nyní vidíte 16 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie

O autorovi

Šárka Musilová

Ing. Šárka Musilová, Ph.D., (*1984) vystudovala kvalitu a zpracování zemědělských produktů na České zemědělské univerzitě v Praze, kde v současné době pracuje jako odborná asistentka. Od roku 2009 se zabývá testováním probiotik, prebiotik a synbiotik, zejména vlivem oligosacharidů mateřského mléka na složení střevní mikrobioty.
Musilová Šárka

Doporučujeme

Algoritmy pro zdraví

Algoritmy pro zdraví

Ondřej Vrtiška  |  8. 7. 2024
Umělá inteligence proniká do medicíny a v následujících letech ji nejspíš významně promění. Regina Barzilay z MIT má pro vývoj nástrojů...
Mají savci feromony?

Mají savci feromony?

Pavel Stopka  |  8. 7. 2024
Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...
Jak funguje moderní speleologie

Jak funguje moderní speleologie uzamčeno

Michal Filippi, Jan Sirotek  |  8. 7. 2024
Přesně před 150 lety byla na prodej Mamutí jeskyně. Systém, který do té doby sloužil jako místo pro těžbu ledku z guana, byl k mání za pouhých...