Aktuální číslo:

2018/7

Téma měsíce:

Co kdyby…

Nová role mitochondrií z výlevky

 |  16. 7. 2018
 |  Vesmír 97, 397, 2018/7

K čemu jsou dobré mitochondrie? I poměrně nepozorný čtenář Vesmíru se setkal s přirovnáním těchto organel k buněčným elektrárnám a tuší, že v nich probíhá závěrečná fáze spalování tuků i cukrů a na jejich vnitřní membráně je takto uvolněná energie využívána k syntéze univerzálního energetického platidla buňky – ATP.

Zjištění, že část mitochondrií se drží na povrchu tukových kapének v cytoplazmě, proto nebylo žádným překvapením – inu, jdou se tam logicky nažrat, ukousnout si trochu těch lipidů pro spalování, to dá přece rozum…

A víte, odkud to všechno o mitochondriích víme? Šikovní vědci po desetiletí mitochondrie izolují a provádějí na nich následné důmyslné experimenty. V prvním kroku izolace standardně odstraní nadbytečný tuk, který jim při centrifugaci vyplave na povrch zkumavek. Ale pozor! S tímto odpadem vyhazujeme zpravidla i tu část mitochondrií, která se na lipidové kapénky váže. Na tyto mitochondrie se vlastně nikdo nikdy pořádně nepodíval. A když se k tomu nyní jeden tým odhodlal, nestačil se divit. Zjistil, že dosud opomíjené mitochondrie mají speciální enzymatickou výbavu a se standardními mitochondriemi se moc nemíchají. Nechodí se k lipidové kapénce nažrat, ale naopak jsou po ruce, aby jejich ATP mohlo posloužit energeticky náročné syntéze lipidů. Mitochondrie z kapénky neukusují, naopak ji krmí. A když je potřeba uvolnit z kapénky mastné kyseliny pro spalování jinde, dokonce ochotně odskočí, aby nepřekážely.

To se konkrétně ukázalo u mitochondrií hnědé tukové tkáně. V ní jsou ale i „obyčejné“ mitochondrie tak trochu speciální (viz např. Vesmír 97, 134, 2018/3). V dalším kroku bude zajímavé zkontrolovat standardní tkáně (např. játra, kde se syntetizuje mnoho lipidů) a zjistit, jestli v nich nemají speciální funkce i mitochondrie, jež dosud končily ve výlevce.

Benador I. Y., Cell Metab. DOI: 10.1016/j. cmet.2018.03.003

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Petr Zouhar

RNDr. Petr Zouhar, Ph. D., (*1985) je absolventem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Na Stockholmské univerzitě se v současnosti zabývá zejména metabolismem tukové tkáně a s tím spojenou problematikou obezity a diabetu.
Zouhar Petr

Doporučujeme

Člověk páchne *alkoholem

Člověk páchne *alkoholem audio

Jaroslav Petr  |  5. 8. 2018
Že pach lidského těla „vyrábějí“ bakterie, se ví už relativně dlouho. Některé mechanismy tohoto procesu jsou ale dosud stále tajemstvím. Britští...
Do světa a zase zpět

Do světa a zase zpět

Eva Bobůrková  |  31. 7. 2018
Mladý lékař Karel Kieslich o sobě říká: „Splňuji archetyp českého Honzy“. Studuje totiž na University College v Londýně, chtěl by ve světě...
Zahalená Venuše

Zahalená Venuše uzamčeno

Jan Veselý  |  16. 7. 2018
Snímky pořízené ve viditelném a infračerveném oboru kamerou VIRTIS sondy Venus Express zachycují pozoruhodná oblaka v nejvyšších vrstvách...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné