Aktuální číslo:

2024/11

Téma měsíce:

Strach

Obálka čísla

Nová role mitochondrií z výlevky

 |  16. 7. 2018
 |  Vesmír 97, 397, 2018/7

K čemu jsou dobré mitochondrie? I poměrně nepozorný čtenář Vesmíru se setkal s přirovnáním těchto organel k buněčným elektrárnám a tuší, že v nich probíhá závěrečná fáze spalování tuků i cukrů a na jejich vnitřní membráně je takto uvolněná energie využívána k syntéze univerzálního energetického platidla buňky – ATP.

Zjištění, že část mitochondrií se drží na povrchu tukových kapének v cytoplazmě, proto nebylo žádným překvapením – inu, jdou se tam logicky nažrat, ukousnout si trochu těch lipidů pro spalování, to dá přece rozum…

A víte, odkud to všechno o mitochondriích víme? Šikovní vědci po desetiletí mitochondrie izolují a provádějí na nich následné důmyslné experimenty. V prvním kroku izolace standardně odstraní nadbytečný tuk, který jim při centrifugaci vyplave na povrch zkumavek. Ale pozor! S tímto odpadem vyhazujeme zpravidla i tu část mitochondrií, která se na lipidové kapénky váže. Na tyto mitochondrie se vlastně nikdo nikdy pořádně nepodíval. A když se k tomu nyní jeden tým odhodlal, nestačil se divit. Zjistil, že dosud opomíjené mitochondrie mají speciální enzymatickou výbavu a se standardními mitochondriemi se moc nemíchají. Nechodí se k lipidové kapénce nažrat, ale naopak jsou po ruce, aby jejich ATP mohlo posloužit energeticky náročné syntéze lipidů. Mitochondrie z kapénky neukusují, naopak ji krmí. A když je potřeba uvolnit z kapénky mastné kyseliny pro spalování jinde, dokonce ochotně odskočí, aby nepřekážely.

To se konkrétně ukázalo u mitochondrií hnědé tukové tkáně. V ní jsou ale i „obyčejné“ mitochondrie tak trochu speciální (viz např. Vesmír 97, 134, 2018/3). V dalším kroku bude zajímavé zkontrolovat standardní tkáně (např. játra, kde se syntetizuje mnoho lipidů) a zjistit, jestli v nich nemají speciální funkce i mitochondrie, jež dosud končily ve výlevce.

Benador I. Y., Cell Metab. DOI: 10.1016/j. cmet.2018.03.003

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Petr Zouhar

RNDr. Petr Zouhar, Ph.D., (*1985) je absolventem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Postdoktorskou stáž strávil na Stockholmské univerzitě a v současnosti se ve Fyziologickém ústavu AV ČR zabývá zejména metabolismem tukové tkáně a s tím spojenou problematikou obezity a diabetu.
Zouhar Petr

Doporučujeme

Se štírem na štíru

Se štírem na štíru

Daniel Frynta, Iveta Štolhoferová  |  4. 11. 2024
Člověk každý rok zabije kolem 80 milionů žraloků. Za stejnou dobu žraloci napadnou 80 lidí. Z tohoto srovnání je zřejmé, kdo by se měl koho bát,...
Ustrašená společnost

Ustrašená společnost uzamčeno

Jan Červenka  |  4. 11. 2024
Strach je přirozeným, evolucí vybroušeným obranným sebezáchovným mechanismem. Reagujeme jím na bezprostřední ohrožení, které nás připravuje buď na...
Mláďata na cizí účet

Mláďata na cizí účet uzamčeno

Martin Reichard  |  4. 11. 2024
Parazitismus je mezi živočichy jednou z hlavních strategií získávání zdrojů. Obvyklá představa parazitů jako malých organismů cizopasících na...