Aktuální číslo:

2018/10

Téma měsíce:

Navigace

Nová role mitochondrií z výlevky

 |  16. 7. 2018
 |  Vesmír 97, 397, 2018/7

K čemu jsou dobré mitochondrie? I poměrně nepozorný čtenář Vesmíru se setkal s přirovnáním těchto organel k buněčným elektrárnám a tuší, že v nich probíhá závěrečná fáze spalování tuků i cukrů a na jejich vnitřní membráně je takto uvolněná energie využívána k syntéze univerzálního energetického platidla buňky – ATP.

Zjištění, že část mitochondrií se drží na povrchu tukových kapének v cytoplazmě, proto nebylo žádným překvapením – inu, jdou se tam logicky nažrat, ukousnout si trochu těch lipidů pro spalování, to dá přece rozum…

A víte, odkud to všechno o mitochondriích víme? Šikovní vědci po desetiletí mitochondrie izolují a provádějí na nich následné důmyslné experimenty. V prvním kroku izolace standardně odstraní nadbytečný tuk, který jim při centrifugaci vyplave na povrch zkumavek. Ale pozor! S tímto odpadem vyhazujeme zpravidla i tu část mitochondrií, která se na lipidové kapénky váže. Na tyto mitochondrie se vlastně nikdo nikdy pořádně nepodíval. A když se k tomu nyní jeden tým odhodlal, nestačil se divit. Zjistil, že dosud opomíjené mitochondrie mají speciální enzymatickou výbavu a se standardními mitochondriemi se moc nemíchají. Nechodí se k lipidové kapénce nažrat, ale naopak jsou po ruce, aby jejich ATP mohlo posloužit energeticky náročné syntéze lipidů. Mitochondrie z kapénky neukusují, naopak ji krmí. A když je potřeba uvolnit z kapénky mastné kyseliny pro spalování jinde, dokonce ochotně odskočí, aby nepřekážely.

To se konkrétně ukázalo u mitochondrií hnědé tukové tkáně. V ní jsou ale i „obyčejné“ mitochondrie tak trochu speciální (viz např. Vesmír 97, 134, 2018/3). V dalším kroku bude zajímavé zkontrolovat standardní tkáně (např. játra, kde se syntetizuje mnoho lipidů) a zjistit, jestli v nich nemají speciální funkce i mitochondrie, jež dosud končily ve výlevce.

Benador I. Y., Cell Metab. DOI: 10.1016/j. cmet.2018.03.003

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Petr Zouhar

RNDr. Petr Zouhar, Ph. D., (*1985) je absolventem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Na Stockholmské univerzitě se v současnosti zabývá zejména metabolismem tukové tkáně a s tím spojenou problematikou obezity a diabetu.
Zouhar Petr

Doporučujeme

Vlaštovka extrémista

Vlaštovka extrémista

Jaroslav Cepák, Petr Klvaňa  |  10. 10. 2018
Díky satelitní telemetrii se podařilo odhalit vpravdě neuvěřitelné výkony některých ptačích druhů. Nejznámějším je zřejmě osmidenní nonstop let...
Velké umění astronavigace: Od astrolábu po sextant

Velké umění astronavigace: Od astrolábu po sextant

Petr Scheirich  |  1. 10. 2018
Staří mořeplavci prý určovali polohu své lodi podle hvězd. Tato rozšířená romantická představa je ale nesprávná. Metoda astronavigace nikdy nebyla...
Jak se neztratit na moři

Jak se neztratit na moři

Petr Scheirich  |  1. 10. 2018
Dle znamenitého pozorování Slunce a Měsíce shledávám naši zeměpisnou délku 178° 18' 30" západně od Greenwiche. Zeměpisná délka dle logu je 175°...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné