Aktuální číslo:

2025/2

Téma měsíce:

Sklo

Obálka čísla

Hladem proti bolesti

 |  16. 7. 2018
 |  Vesmír 97, 394, 2018/7

Život je boj a pro úspěšné přežívání je třeba mít jasný žebříček priorit. Velice silné pocity, kterým je záhodno věnovat pozornost, jsou hlad a bolest. Vypořádat se s hladem a bolestí ale někdy může vyžadovat protichůdné reakce. Je proto nutné zvážit, kdy dát kterému pocitu přednost. Když mi horká plotna škvaří ruku, je radno přestat ochutnávat z hrnce a radši ucuknout. A když mě už týden trápí osmička vpravo nahoře, je nezbytné překonat nechutenství a aspoň trochu se najíst. Taková rozhodnutí přitom ale nebývají výsledkem zralého úsudku. Jsou nám i zvířatům vrozena a probíhají jaksi automaticky.

A jak že je to zařízeno? Nedávné výsledky z Pensylvánské univerzity ukázaly na dvě konkrétní skupiny neuronů v hypotalamu. Vědělo se, že buňky parabrachiálního jádra přepojují signály o bolesti přicházející z míchy, zatímco neurony v nucleus arcuatus ovlivňují pocit hladu a vyhledávání potravy. Náhlá akutní bolest vystřelí míchou přes parabrachiální jádro a ovlivní další části mozku, což vede mj. k útlumu pocitu hladu. Nově se ale zjistilo, že pokud u hladového zvířete bolest přetrvává a stává se chronickou, zapne se část neuronů v nucleus arcuatus a svými dlouhými výběžky začnou tlumit přenos bolesti v parabrachiálním jádře. Hlad tak bolest přebije.

Tento poznatek má pochopitelně konkrétní využití pro tlumení bolesti v medicíně. Není ani nutné nechávat pacienty hladovět. My totiž víme i to, že oním tlumivým signálem je neuropeptid Y, který je zaznamenáván prostřednictvím receptoru Y1. Nová analgetika by teoreticky mohla cílit na tento receptor a přesvědčovat tak neurony parabrachiálního jádra, aby si přicházející bolestivý vjem nechaly pro sebe.

Alhadeff A. L., Cell. DOI: 10.1016/j.cell.2018.02.057

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Petr Zouhar

RNDr. Petr Zouhar, Ph.D., (*1985) je absolventem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Postdoktorskou stáž strávil na Stockholmské univerzitě a v současnosti se ve Fyziologickém ústavu AV ČR zabývá zejména metabolismem tukové tkáně a s tím spojenou problematikou obezity a diabetu.
Zouhar Petr

Doporučujeme

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem uzamčeno

Eva Bobůrková  |  3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná

Doba skleněná uzamčeno

Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak

Skleněný zázrak video

Marek Janáč  |  3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...