Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Když se řekne geek

 |  5. 2. 2018
 |  Vesmír 97, 116, 2018/2

Stejně jako se rychle a dynamicky proměňuje současná společnost, mění se i náš jazyk. Nejenže přejímá do své slovní zásoby nová slova z cizích jazyků, zejména z angličtiny, ale často je zároveň přetváří v novotvary, v nichž se odráží mimořádná schopnost češtiny vytvářet bohaté slovotvorné řady.

Jedním z nově přejatých slov je i tajemně znějící výraz geek (vysl. gík), který doposud žádný český výkladový slovník nezaznamenává. V angličtině, odkud slovo pochází, prošlo několika významovými posuny. Původně označovalo postavu pouťového komedianta, který na jarmarcích předváděl bizarní, nemravné kousky (např. ukusoval živým kuřatům hlavy); postupně se toto označení přeneslo na pojmenování samotářského podivína odlišujícího se od většinové společnosti, který žije mimo realitu, bývá uzavřený ve svých myšlenkách, nedbá na svůj vzhled ap. Na počátku 21. století je geek jednak slangový výraz pro vzorného studenta, šprta, jednak pro člověka, který se nadšeně zajímá o počítače a informační technologie (často na úkor vlastního života), v nichž má hluboké odborné znalosti, sdružuje se ve společenství podobně technologicky zaměřených jedinců.

Ve významech „šprt“ a „počítačový nadšenec“ byl výraz geek přejat i do češtiny. O představiteli této zvláštní komunity se dočteme, že: typický počítačový geek, který se hraní her věnuje skutečně intenzivně, bývá vysoce inteligentní, motivovaný a úspěšný, leč bohužel často i nepochopený svým okolím; správný geek by neměl znát jen současné trendy, musí se vyznat i v historii počítačů a další výpočetní techniky.

Přeneseně se tímto termínem označují lidé jednostranně zaměření na nějaký obor lidské činnosti vůbec, i pokud jsou jen jeho skalním fanouškem. A tak můžeme mít co do činění např. s kávovým geekem (vyznavačem kávy) nebo cinefilním geekem (filmovým nadšencem).

Pokud byste se chtěli zařadit do geekerské komunity a cítit se v ní jako ryba ve vodě, měli byste se dokázat orientovat ve světě fantastiky, videoher a komiksů, smát se geekovským vtipům, mít v oblibě geekovské seriály, pořídit si nějaký vychytaný geekovský aparátek, geekovsky se vyjadřovat a věnovat se geekování. Zkrátka snažit se být geek chic.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika

O autorovi

Barbora Procházková

Mgr. Barbora Procházková (*1973) vystudovala obor překladatelství a tlumočnictví (francouzština a ruština) na Filozofické fakultě UK v Praze. V Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., se věnuje lexikologii a lexikografii. Je členkou autorského kolektivu připravovaného Akademického slovníku současné češtiny (www.slovnikcestiny.cz).

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...