Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Takový dobrák!

 |  6. 10. 2016
 |  Vesmír 95, 604, 2016/10

Koukněte na ty dva. To je ten náš soused, takový sympatický člověk. Ale ta jeho žena, to je taková fúrie. A má takové divné oči. Tenhle týden se po mně tak podívala, až mne z toho zamrazilo!

Ukazovací zájmena jsou nedílnou součástí našeho vyjadřování a jejich hojné užívání, i známé nechvalné nadužívání, je příznačné zvláště pro mluvenou češtinu, která jich má k dispozici pěknou řádku, namátkou: ten, tento, tenhle, tamten, tamhleten; takový, takovýhle či onen; a v neformální komunikaci najdeme mnoho jejich nejrůznějších variant: tuhlecten, tamdleten, tadydleten aj. Jak jejich jméno napovídá, pomocí těchto zájmen obvykle v reálných situacích „ukazujeme“ na blízké i vzdálenější osoby a věci, které tak vytýkáme z množiny stejných prvků: Podívej, tamhleten člověk je náš soused! Nebo těmito zájmeny na osoby, věci, jevy „odkazujeme“ v případech, kdy o nich byla či bude řeč nebo pokud se vyrozumívají ze souvislostí: Pamatujete si na toho souseda? Jak má tu zlou ženu.

Ukazovací zájmena však svým názvem trochu klamou, jelikož zejména v neformálním vyjadřování neslouží pouze k ukazování či odkazování. Aniž bychom si to uvědomovali, běžně je v mluvené češtině užíváme pro určité zdůraznění, intenzifikaci sdělení. Řekneme-li o někom, že je takový sympaťák, nebo naopak taková fúrie, „neukazujeme“ na dotyčné, ale upozorňujeme na jejich velkou dobrosrdečnost či nadměrnou nepřívětivost. Ani ve větě To sluníčko ale dnes hřeje! „neukazujeme“ na jedno slunce z mnoha, ale zdůrazňujeme příjemný pocit ze slunečního tepla.

Ukazovací zájmena kupodivu užíváme i k popisu, a to v případech, kdy chceme něco k něčemu připodobnit: Co to máš? – Ale, takovou krabičku. V uvedené větě opět „neukazujeme“, spíše identifikujeme věc v rámci určité specifické třídy předmětů. Naopak v případech, kdy mluvčí nedokáže nějakou věc, jev blíže popsat, vnáší ukazovací zájmeno do výpovědi jistou neurčitost: takové divné oči. Jelikož jsou ukazovací zájmena řazena mezi „určitá“, je tento význam vlastně proti jejich povaze.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Lingvistika

O autorovi

Hana Mžourková

Mgr. Hana Mžourková, Ph.D., (*1979) vystudovala obory český jazyk a literatura – slovenistika na Filozofické fakultě UK v Praze. V Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., se věnuje lexikologii a lexikografii. Je členkou autorského kolektivu připravovaného Akademického slovníku současné češtiny (www.slovnikcestiny.cz).

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...