Pradávné kořeny lidské schopnosti metabolizovat alkohol
| 7. 1. 2016 | Vesmír 95, 8, 2016/1
Počátky záměrného využívání kvasných procesů k výrobě alkoholických nápojů spadají do období neolitické revoluce před více než deseti tisíci lety, jak naznačuje mimo jiné molekulární datování divergence druhového komplexu kvasinek Sacharomyces cerevisie. Kdy se však u lidí vyvinula schopnost metabolizovat alkohol, zda v reakci na domestikaci kvasinek, nebo podstatně dříve, nebylo jasné. Tým molekulárních biologů ze tří amerických univerzit nyní zjistil, že lidoopí předci člověka získali tuto schopnost dlouho předtím, než lidé začali využívat kvasných procesů k výrobě alkoholu.
Nyní vidíte 21 % článku. Co dál:
Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném →
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Evoluční biologie
RUBRIKA: Mozaika
O autorovi
Pavel Duda
RNDr. Pavel Duda, Ph.D., (*1986) vystudoval ekologii živočichů na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zabývá se evolucí a fylogenezí člověka.

Doporučujeme
Spočítat to covidu
Martin Šmíd | 5. 4. 2021
Představte si, že jste starosta středně velkého města a že ve vašem městě propukne epidemie. Musíte rozhodnout, co proti ní udělat. Na jedné...
Turbo-venkovy
Radan Haluzík | 5. 4. 2021
Jak bude při současném tempu globalizace vypadat zapadlý venkov naší planety v budoucnosti, řekněme za čtvrt století? Ony vesničky ztracené vysoko...
Bublina českých dějin
Jan Urban | 5. 4. 2021
„V otázkách tak důležitých může býti a jest zajisté stanovisko různé. Avšak domníváme se, že myšlenky právě projevené už pro svou přímosť a...
Sledujte nás na sociálních sítích