Pradávné kořeny lidské schopnosti metabolizovat alkohol
| 7. 1. 2016 | Vesmír 95, 8, 2016/1
Počátky záměrného využívání kvasných procesů k výrobě alkoholických nápojů spadají do období neolitické revoluce před více než deseti tisíci lety, jak naznačuje mimo jiné molekulární datování divergence druhového komplexu kvasinek Sacharomyces cerevisie. Kdy se však u lidí vyvinula schopnost metabolizovat alkohol, zda v reakci na domestikaci kvasinek, nebo podstatně dříve, nebylo jasné. Tým molekulárních biologů ze tří amerických univerzit nyní zjistil, že lidoopí předci člověka získali tuto schopnost dlouho předtím, než lidé začali využívat kvasných procesů k výrobě alkoholu.
Nyní vidíte 21 % článku. Co dál:
Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném →
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Evoluční biologie
RUBRIKA: Mozaika
O autorovi
Pavel Duda
RNDr. Pavel Duda, Ph.D., (*1986) vystudoval ekologii živočichů na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zabývá se evolucí a fylogenezí člověka.

Doporučujeme
Najít své těžiště kontroly 
Lenka Vrtišková Nejezchlebová | 7. 7. 2025
„Svobodu, nebo smrt je návod, jak vyhrát bitvu, ale zároveň recept na rozchod,“ říká bývalý hlavní armádní psychiatr Jan Vevera. Faktory, které...
Věstonická superstar 
Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění? 
Petr Tureček | 7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...