Pradávné kořeny lidské schopnosti metabolizovat alkohol
| 7. 1. 2016 | Vesmír 95, 8, 2016/1
Počátky záměrného využívání kvasných procesů k výrobě alkoholických nápojů spadají do období neolitické revoluce před více než deseti tisíci lety, jak naznačuje mimo jiné molekulární datování divergence druhového komplexu kvasinek Sacharomyces cerevisie. Kdy se však u lidí vyvinula schopnost metabolizovat alkohol, zda v reakci na domestikaci kvasinek, nebo podstatně dříve, nebylo jasné. Tým molekulárních biologů ze tří amerických univerzit nyní zjistil, že lidoopí předci člověka získali tuto schopnost dlouho předtím, než lidé začali využívat kvasných procesů k výrobě alkoholu.
Nyní vidíte 21 % článku. Co dál:
Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném →
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Evoluční biologie
RUBRIKA: Mozaika
O autorovi
Pavel Duda
RNDr. Pavel Duda, Ph.D., (*1986) vystudoval ekologii živočichů na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zabývá se evolucí a fylogenezí člověka.
Doporučujeme
Migrace v pravěku střední Evropy
Martin Kuna, Jan Turek | 1. 12. 2025
Moderní genetika dokládá pro oblast střední Evropy rozsáhlé a opakované pohyby a míšení populací v průběhu posledních osmi tisíc let. Jak tyto...
Podivná stopa na Marsu 
Vladimír Kopecký | 1. 12. 2025
V červnu 2024 narazilo robotické vozítko NASA Perseverance (obr. 4) na podivný shluk kamenů. Stalo se tak v místě, kterým v dávné historii Marsu...
Jen počkej, leukemie!
Marek Janáč | 1. 12. 2025
Řidičů tramvaje nebo popelářů jsou plné mateřské školky. Čas tuhle ranou romantiku setře, díky čemuž občas patentový úřad zaznamená nový vynález...











