mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Banánovník z východoafrické vysočiny

 |  7. 1. 2016
 |  Vesmír 95, 36, 2016/1
 |  Seriál: Potravinové zdroje, 2. díl (PředchozíNásledující)

Banánovník pochází z jihovýchodní Asie, kde byly některé jeho typy asi před deseti tisíci lety domestikovány a kde se také nachází primární centrum jeho diverzity. V tomto teritoriu se vyvinuly banánovníky typické zvlášť pro indomalajskou a australasijskou oblast (viz rámeček na s. 38).

Východní afrika je sekundárním centrem diverzity s asi 120 klonově množenými odrůdami. Původ východoafrických banánovníků je však nejasný a vysvětlit se jej snaží několik hypotéz.

První z nich předpokládá, že se tyto odrůdy do Afriky dostaly prostřednictvím obchodníků, kteří se plavili Indickým oceánem mezi jihovýchodní Asií a východní Afrikou. Ti mohli v období 100–600 n. l. do východní Afriky přivézt odnože jedlých odrůd. Největším problémem této hypotézy je absence stejných forem banánovníku v jihovýchodní Asii.

Druhá hypotéza vysvětluje původ východoafrických banánovníků křížením mezi diploidními druhy, které se do východní Afriky dostaly z jihovýchodní Asie. Dosud se však nepodařilo nalézt žádné diploidní druhy nebo klony, jejichž dědičná informace by se podobala východoafrickým banánovníkům.

Třetí hypotéza předpokládá změnu dědičné informace odrůd přivezených z Asie následkem spontánních mutací, což mohlo mít za následek vznik kultivarů s odlišným fenotypem. Tzv. somaklonální variabilita spočívá v mutacích somatických (tělních) buněk, které zahrnují změny počtu a struktury chromozomů. Somaklonální variabilita byla popsána u rostlin regenerovaných z buněk kultivovaných in vitro. Protože jsou banánovníky množeny vegetativně, změna dědičné informace v jejich somatických buňkách může být přenesena do další generace. Pro existenci takové variability u rostlin pěstovaných na poli však neexistují žádné důkazy, a tak ani tato hypotéza nebyla dosud prokázána.

Nyní vidíte 24 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství

O autorech

Jaroslav Doležel

Moses Nyine

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...