Banánovník z východoafrické vysočiny
Plody banánovníku jsou pro miliony lidí základní potravinou. Je tomu tak zejména v Ugandě a dalších zemích africké oblasti Velkých jezer. Banánovník má však mnohem širší využití. Může být například stavebním materiálem, dokáže nahradit talíře a afričtí kluci si z něj umějí udělat kopací míč.
Banánovníky jsou jednoděložné vytrvalé byliny vlhkých tropů a subtropů (box). Jejich kulturní formy lze rozdělit podle plodů. Některé jsou po dozrání sladké a jedí se syrové, jiné se konzumují nezralé po tepelném zpracování. Existují také banánovníky s plody vhodnými pro přípravu nápojů, zejména banánového piva, banánovníky vhodné pro získávání vláken i okrasné banánovníky. Na mezinárodním trhu převládají banány sladké (ovocné) a z nich zejména plody odrůdy Cavendish. Méně se na zahraniční trhy vyvážejí banány s vysokým obsahem škrobu používané na pečení (plaintains). Plody pro vaření a přípravu nápojů jsou konzumovány téměř výhradně v oblastech, kde se pěstují. Okrasné banánovníky nemají jedlé plody a zdobí je květy a panašované listy. Z nepravého stonku další skupiny banánovníků (především Musa textilis) se