Aktuální číslo:

2018/7

Téma měsíce:

Co kdyby…

Proč a jak nám otékají mízní uzliny

 |  8. 1. 2015
 |  Vesmír 94, 9, 2015/1

Oteklé lymfatické uzliny nevěstí nic dobrého – to je každému jasné. Jak ale k jejich otoku dochází, začínáme chápat teprve nyní. Uzliny jsou místem, kam se dendritické buňky přicházejí pochlubit s tím, co pozřely na periferii těla. Do uzliny přicházejí také lymfocyty (zejména lymfocyty T) a kontrolují, zda dendritické buňky nepřinesly kousek nějakého nebezpečného patogenu. Pokud rozpoznají nebezpečí, spouští další imunitní reakce.

Ve chvílích zvýšeného ohrožení je proto třeba zajistit rychlejší přístup lymfocytů do uzliny, aby byl nepřítel rychleji identifikován. Přístup lymfocytů je přitom regulován v podstatě mechanicky: Pokud se uzlina zvětší, může jich i více vstoupit dovnitř. Nedávná práce z časopisu Nature pak ukazuje, že v tomto procesu mají rozhodující slovo retikulární buňky, které tvoří jakousi síť či vnitřní kostru každé uzliny. Překvapením je už to, že se tyto buňky mohou stahovat nebo povolovat podobně jako hladká svalovina, a tím regulují velikost prostoru, kam se mohou lymfocyty vměstnat. Navíc nyní známe i konkrétní molekulární mechanismus, který za jejich roztažením stojí.

Prvotní impuls k roztažení uzliny podávají dendritické buňky. Pokud ty v těle narazí na nějaký patogen, objeví se na jejich povrchu proteiny známé jako CLEC-2. Když se pak dostanou do uzliny, proteiny CLEC-2 se naváží na podoplanin, další protein, tentokrát na povrchu retikulárních buněk. Po tomto kontaktu se stažené buňky uvolní, uzlina nabude na objemu a lymfocyty volně vstupují.

Stažený žaludek tak možná svědčí o jisté nervozitě, stažené uzliny jsou však naopak příznakem té nejlepší zdravotní pohody. (Nature 514, 498–502, 2014)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Petr Zouhar

RNDr. Petr Zouhar, Ph. D., (*1985) je absolventem Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Na Stockholmské univerzitě se v současnosti zabývá zejména metabolismem tukové tkáně a s tím spojenou problematikou obezity a diabetu.
Zouhar Petr

Doporučujeme

Člověk páchne *alkoholem

Člověk páchne *alkoholem audio

Jaroslav Petr  |  5. 8. 2018
Že pach lidského těla „vyrábějí“ bakterie, se ví už relativně dlouho. Některé mechanismy tohoto procesu jsou ale dosud stále tajemstvím. Britští...
Do světa a zase zpět

Do světa a zase zpět

Eva Bobůrková  |  31. 7. 2018
Mladý lékař Karel Kieslich o sobě říká: „Splňuji archetyp českého Honzy“. Studuje totiž na University College v Londýně, chtěl by ve světě...
Zahalená Venuše

Zahalená Venuše uzamčeno

Jan Veselý  |  16. 7. 2018
Snímky pořízené ve viditelném a infračerveném oboru kamerou VIRTIS sondy Venus Express zachycují pozoruhodná oblaka v nejvyšších vrstvách...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné