Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024

Aktuální číslo:

2024/7

Téma měsíce:

Čich

Obálka čísla

Vykradači květů

 |  11. 7. 2013
 |  Vesmír 92, 378, 2013/7

Čmeláci jsou asi jedním z mála obecně sympatických hmyzů, snad je to způsobeno jejich „huňatým kožíškem“ a pracovitým bručivým letem. Bezesporu patří k nezastupitelným dělníkům přírody, kteří se starají o plodný život bezpočtu rostlin a dostávají za to od nich odměnu v podobě nektaru. Někteří však přišli na to, že mohou pracovat i trochu jinak – vzít si odměnu a opylování se vyhnout. Postup je jednoduchý. Druhy, jejichž jazýček nedosáhne k nektaru, prokousnou nebo prorazí květ z boku a nektar vysají, aniž by se obtěžovaly opylováním. Toto chování není pro entomology nic nového a má i své pojmenování – kleptolektie, pirátský sběr. Podobně se chovají i jiní blanokřídlí, například včela drvodělka (Xylocopa).

Zdá se však, že věc je složitější. David Goulson spolu s kolegy z Univerzity v Sussexu sledovali na alpínských lukách vykrádání květů kokrhele menšího (Rhinanthus minor)  a všimli si, že na některých lokalitách bývá květ vyrabován zpravidla z levé strany, zatímco na jiných zprava. Pojali podezření, že čmeláci se loupežnému umění učí jeden od druhého.

Na 13 alpínských lukách sledovali v letech 2009 až 2011 celkem 168 jedinců čmeláka širokolebého (Bombus wurflenii) a čmeláka hájového (Bombus lucorum), každého při návštěvě 20 květů, a pak tyto jedince odchytili, aby již neměli příležitost dostat se do sledovaného vzorku. Tyto druhy mají krátký jazýček a jsou k loupeživému chování předurčeni. Když se jeden druh dostával k nektaru zleva, druhý si počínal stejně. Nabízí se tedy domněnka, že jde o učení, což je chování doposud známé jen u obratlovců. V průběhu sezony bylo toto chování čím dál častější, ale následující rok začínalo od nuly a nedalo se předpovědět, zda budou čmeláci prokusovat levou, či pravou stranu květů (doi: 10.1007/s00265-013-1539-0).

Za předpokladu, že by přezimující jedinci v následujícím roce preferovali stejnou stranu a „odkoukali“ to od nich nově vylíhlí čmeláci, dalo by se mluvit o jednoduché „kultuře“, o jakýchsi „čmeláčích memech“ – ale to už jsou jen dohady.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Entomologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Stanislav Vaněk

RNDr. Stanislav Vaněk (*1952) vystudoval biologii na PřF UK v Praze, krátce pracoval v Krajském středisku památkové péče a ochrany přírody v Ústí nad Labem, v časopise Živa a v Ústavu krajinné ekologie ČSAV. Deset let se v oddělení klinické hematologie 2. FN v Praze zabýval imunologií a zejména průtokovou cytometrií. K zájmům patří fotografie (absolvoval Institut výtvarné fotografie a Pražskou fotografickou školu) a horolezectví.
Vaněk Stanislav

Doporučujeme

Algoritmy pro zdraví

Algoritmy pro zdraví

Ondřej Vrtiška  |  8. 7. 2024
Umělá inteligence proniká do medicíny a v následujících letech ji nejspíš významně promění. Regina Barzilay z MIT má pro vývoj nástrojů...
Mají savci feromony?

Mají savci feromony?

Pavel Stopka  |  8. 7. 2024
Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...
Jak funguje moderní speleologie

Jak funguje moderní speleologie uzamčeno

Michal Filippi, Jan Sirotek  |  8. 7. 2024
Přesně před 150 lety byla na prodej Mamutí jeskyně. Systém, který do té doby sloužil jako místo pro těžbu ledku z guana, byl k mání za pouhých...