Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Stročkovec kyjovitý

 |  3. 5. 2013
 |  Vesmír 92, 283, 2013/5

Stročkovec kyjovitý (Gomphus clavatus) je jedlá houba z čeledi stročkovcovitých (Gomphaceae), řazená do samostatného rodu Gomphus.

Plodnice tvarem připomínají lišky (Cantharellus), ale genetická analýza ukázala, že mají blíže k hadovkám (Phallus), kuřátkům (Ramaria) či hvězdovkám (Gaestrum). Tyto houby obvykle tvoří robustní a masité plodnice ve tvaru vázy s vrásčitými vnějšími plochami. Na rozdíl od lišek mají na povrchu plodnic velké hrubé šupiny a jejich stonky se spojují a vytváří srostlice. Pod mikroskopem mají druhy rodu Gomphus zdrsněné spory, zatímco spory hub rodu Cantharellus jsou hladké. Houby jsou častější na severní polokouli, kde obývají horské lesy. Většina druhů je mykorhizních a je spojována s různými jehličnany, nejčastěji smrky a jedlemi.

Kdysi hojně rostoucí stročkovec kyjovitý z českých a moravských lesů vymizel. Jedním z důvodů mohlo být, že rok od roku ubývalo i jedlí, na které je převážně vázán. Podle velkého množství místních názvů lze však usuzovat, že se dříve jednalo o běžnou, vyhledávanou, tržní houbu. Z lidových pojmenování jsou to např. kornoutky, ouška, korejtka, srnčí nebo jelení kopýtka, jelení růžky, botky, prstíčky, fajfky nebo kozí štrych. V anglofonních zemích je houba nazývána pig‘s ears (prasečí uši).

Nyní vidíte 35 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mykologie
RUBRIKA: Glosy

O autorech

Jiří Patočka

Václav Burle

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...