Bakteriální gen pomáhá broučímu škůdci kávových plantáží
| 7. 6. 2012Brouk známý v anglicky mluvících zemích jako coffee berry borer a v Latinské Americe jako broca del café je obávaný škůdce kávovníkových plantáží. Jde o nosatce Hypothenemus hampei, který vyvrtává díry do kávových zrn, a tím je znehodnocuje. Je hlavním zdrojem problémů v mnoha oblastech, kde se káva pěstuje. Tento původně africký brouk se rozšířil do celého světa, přičemž důvod jeho rychlého šíření zřejmě souvisí s tím, že je schopen trávit polysacharid galaktomannan, přítomný v oplodí kávových bobulí. Galaktomannan je rozkládán enzymem mannanázou, který byl donedávna znám pouze u bakterií, na jednodušší cukry.
Týmu biologů pod vedením J. K. C. Roseho z Cornellovy univerzity v Ithace ve státě New York se podařilo v genomu brouka najít gen HhMAN1, který kóduje enzym mannanázu. Tento gen nebyl dosud nalezen u žádného jiného druhu hmyzu, ani u blízce příbuzného nosatce Hypothenemus obscurus. Je evidentně bakteriálního původu a pochází z bakterie, která žije v střevním systému nosatce. Jakým způsobem se gen z bakterie dostal do genomu brouka, není jasné. Jde o vzácný příklad přenosu genů bakterie do genomu živočicha se zřejmým benefitem pro živočicha. Díky tomuto genovému transferu mohl nosatec H. hampei najít dosud jinými brouky neužívaný zdroj potravy, a rozšířit se tak po celém světě. (Nature, doi: 10.1038/nature.2012.10116)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [264,81 kB]