Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Mořští koníčci pygmy

 |  6. 5. 2010
 |  Vesmír 89, 270, 2010/5

V Tichém oceánu nalezneme nepřeberné množství druhů mořských koníčků a mořských jehel, od velkých až po několikamilimetrové. Jedněmi z nejmenších jsou koníčci pygmy. Nejznámější je Hippocampus bargibanti, žijící na korálech rodu Muricella. Ten dokonale  splývá se svým prostředím, nejenže má stejnou barvujako korál, ale jeho tělo je vytvarováno tak, že opravdu vypadá jako část větvičky. Na jedné takové gorgonii může být až desítka koníčků, ovšem vzhledem k tomu, že jsou drobní, je obtížné je objevit. Obvykle dorůstají velikosti asi jako nehet lidského malíčku, nanejvýš pak 2,5 cm.

Po celém světě se stále objevují další druhy koníčků. Není se co divit, že koníčci unikali naší pozornosti. První byl objeven při zkoumání větvičky gorgonie v laboratoři r. 1970. Původní označení bylo určeno pouze pro druh Hippocampus bargibanti, ale od r. 1997 jsou objevovány další druhy, a označení pygmy se používá pro všechny koníčky žijící v symbióze s gorgoniemi (Muricella, Annella, Acanthogorgia), koloniálními polypovci (Lytocarpus, Antennellopsis) nebo řasou rodu Halimeda.

Studie v prosinci 2008 a lednu 2009 přinesla pět nových druhů koníčků pygmy z Rudého moře a Indonésie, a tak se počet druhů rozrostl na devět.1) Všichni koníčci pygmy se výrazně liší od větších koníčků téhož rodu. Na bázi ocasu nemají váček, mají i menší počet kroužků tvořících ocas. Co se týče rozmnožování, je stejné jako u větších druhů, kdy se samec stará o vajíčka ve vaku na břiše, ale vstupní otvor je na spodní straně, což je zřejmě adaptace na drobný vzrůst. Mají velmi malý počet mláďat, většinou méně než tucet. Potěr se raději usadí hned po narození, než aby trávil čas jako plovoucí larva v planktonu.

Molekulární studie 32 druhů koníčků rodu Hippocampus ukázala, že H. bargibanti se od větších druhů velmi liší a patří k samostatné větvi. Je tedy možné, že v nejbližší době se skupinka koníčků pygmy systematicky odliší od větších druhů. Všichni koníčkové pygmy patří na červený seznam IUCN se statusem „Data Deficient“ a také do seznamu CITES. Z hlediska ochrany a porozumění těmto druhům je nezbytný výzkum, avšak malá velikost a dokonalá kamufláž koníčky chrání před nalezením. Zároveň s koníčky pygmy byla objevena r. 2007 nová skupina jehel pygmy. U pobřeží Severního Celebesu (indonésky Sulawesi) a v dalších oblastech Indonésie se postupně objevují jehly druhu Kyonemichthys rumengani a nejspíš jsou rozšířenější, než se zdá. V příštích letech se můžeme dočkat nových objevů.

Poznámky

1) Hippocampus bargibanti, Hippocampus colemani, Hippocampus debelius, Hippocampus denise, Hippocampus minotaur, Hippocampus pontohi, Hippocampus satomiae, Hippocampus severnsiHippocampus waleananus.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie

O autorovi

Martina Balzarová

Mgr. Martina Balzarová (*1987) je studentkou zoologie na Přírodovědecké fakultě jiho-české univerzity v Českých Budějovicích. Zaměřuje se převážně na ekologii a etologii mořských bezobratlých živočichů. Má profesionální kvalifikaci PADI Divemaster a specializaci na podvodní fotografování a natáčení. Za své podvodní fotografie byla několirát oceněna u nás i na zahraničních festivalech. Jako vůbec první Čech získala r. 2005 na prestižním festivalu v Antibes ve Francii cenu společnosti Our world – underwater scholarship pro fotografy do 25 let. O rok později ji obhájila. Pravidelně své články a fotografie publikuje v mnoha českých periodikách. Od roku 2007 pořádá autorské výstavy. Putovní výstava velkoplošných fotografií Tváře moře má úspěch v mnoha městech republiky a byla uvedena i v rámci festivalu v Antibes. Pořádá besedy a přednášky o mořském světě a zemích, které navštívila (Vietnam, Papua – Nová Guinea, Mexiko, Indonésie). Další informace najdete na webových stránkách www.balzarova.cz.

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...