Jak chutná sodovka?
| 11. 2. 2010Člověk má pět základních chutí: slanou, sladkou, kyselou, hořkou a umami (chuť glutamátu známá zejména z čínské kuchyně). Jak ale chutná sodovka nebo jiné nápoje nasycené oxidem uhličitým (např. pivo nebo šampaňské)? Sodovka má jinou chuť – která se dá potlačit acetazolamidem, močopudným lékem používaným při prevenci horské nemoci, edému mozku a při léčbě glaukomu (zeleného zákalu). Když se to podrobněji prozkoumalo, přišlo se na to, že ta chuť sodovky i jiných sycených nápojů je zprostředkovávána receptory pro kyselé. Acetazolamid aktivaci receptorů pro kyselou chuť sodovkou (oxidem uhličitým) zabrání, a pak je sodovka bez chuti. Znemožní to tedy i požitek z pití piva. Přišli na to vysokoškolští horolezci, když preventivně acetazolamid užívali a chtěli pivem oslavit výstup na vrchol hory. (Science 326, 349, 443, 2009)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [362,36 kB]