Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Chlapci jsou lepší v matematice (alespoň ve vyšších kvantilech)

Ad Vesmír 87, 427, 2008/7
 |  7. 5. 2009
 |  Vesmír 88, 286, 2009/5

V červencovém čísle Vesmíru Jiří Patočka popularizuje studii, která „jednoznačně potvrdila, že rozdíly v matematických znalostech mezi pohlavími nepramení z biologických rozdílů“. Pokračuje, že všeobecné přesvědčení o méněcennosti žen v matematických schopnostech je pouze důsledkem kulturních a společenských předsudků a omezení. Ty pak znemožňují ženám odkrýt a uplatnit jejich skutečný potenciál, a kruh se uzavírá.

Skutečnost, že mezi profesionálními matematiky a inženýry je toliko pětina žen, by pak implikovala, že tyto obory jsou plné mužských šovinistů bránících ženám v uplatnění. Problém je však komplikovanější. Ačkoliv v průměru skutečně nemusí být mezi ženami a muži v matematickém nadání rozdíl, faktem zůstává, že muži mají v těchto schopnostech mnohem vyšší variabilitu (je mezi nimi více extrémně špatných i extrémně dobrých), a to tento, ani jiný dosavadní výzkum nevyvrátil. 1)

Jelikož matematiky či inženýry se nestávají průměrní muži nebo ženy, ale ti, kteří v těchto oborech vynikají, není překvapením, že katedry matematických disciplín jsou mužskými kluby. Ani v zcela rovnocenné společnosti nelze očekávat, že polovina laureátů Fieldsovy medaile budou ženy. V žádném případě to však neznačí, že diskriminace žen v mnoha zemích neexistuje nebo není problémem.

Poznámky

1) Podíl rozptylu matematických schopností mužů a žen je téměř vždy větší než jedna (viz kupř. Science 321, 494–495, 2008). Zvážíme-li pro názornost například výsledky matematických testů žáků v Minnesotě v USA, 99. percentilu dosáhlo (tj. předstihlo 99 % ostatních) 1,85 % chlapců, ale jen 0,9 % dívek. Čili v 1 % nejlepších matematických žáků je dvakrát více chlapců než dívek.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Psychologie a psychiatrie

O autorovi

Petr Houdek

Doc. Ing. Petr Houdek, Ph.D., (*1981) je vedoucím Centra vědy a výzkumu, členem katedry managementu na Fakultě podnikohospodářské VŠE a členem Katedry marketingové komunikace a public relations Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Věnuje se terénním a laboratorním experimentům na nečestnost, podvádění a rozhodovací chyby.
Houdek Petr

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...