Aktuální číslo:

2021/12

Téma měsíce:

Jeskyně

Geneticky modifikované plodiny mohou být zdravější

 |  10. 12. 2009
 |  Vesmír 88, 767, 2009/12

Zatímco Evropa se jich stále bojí, za oceánem patří geneticky modifikované plodiny k osvědčené praxi. Kukuřice nesoucí gen Cry1A(b) mikroba Bacillus thuringiensis1) (Bt kukuřice) se jen v Argentině pěstuje na dvou milionech hektarů, což představuje 66 procent osevní plochy.2) Přítomnost proteinu Cry zajišťuje její odolnost vůči hmyzím škůdcům (v Argentině jde zejména o larvy motýlků Helicoverpa zeaDiatraea saccharalis). Tím se zvyšují výnosy a není třeba používat insekticidy. Protein Cry chrání kukuřici i jinak. Škody působené hmyzem zdaleka nespočívají jen v úbytku hmoty, kterou škůdce spotřebuje pro svou obživu. Poraněná pletiva rostlin jsou vstupní branou pro patogenní mikroby a houby. Některé z nich tvoří látky, jež jsou pro člověka a další obratlovce toxické. Kukuřice je citlivá zejména vůči plísním rodu Fusarium, produkujícím karcinogenní fumonisiny, mykoestrogen zearalenon a trichotecen deoxynivalenol, jenž působí zažívací potíže a nechutenství. Bt kukuřici hmyz poškozuje méně, a díky tomu je i méně infikována. Studie, která na deseti lokalitách porovnávala napadení konvenční a Bt kukuřice plísněmi, zaznamenala na obou stejné druhy patřící k rodům Fusarium, PenicilliumAspergillus, ale lišila se intenzita napadení. Obsah fumonisinů v Bt kukuřici se pohyboval mezi 0,012 a 0,39 mg/kg a na sedmi z deseti lokalit byl výrazně nižší než v konvenční kukuřici, která v jednom kilogramu obsahovala od 0,014 do 1,9 mg fumonisinů. (World Mycotoxin Journal 2 (1), 53–60, 2009.DOI 10.3920/WMJ2008.1029)

Poznámky

1) Bacillus thuringiensis je hmyzí patogen, pro obratlovce zcela neškodný. Ve formě postřiků se používal k ochraně hospodářských plodin již před padesáti lety, u nás tyto přípravky zavedl v osmdesátých letech Agrokombinát Slušovice pod značkou Bathurin.

2) Bt kukuřice se pěstuje i u nás, v roce 2008 u 125 producentů na 6480 hektarech. Používá se jako krmivo pro zvířata. www.pressweb.cz/zprava/14208-ministerstvo-zemedelstvi-plochy-s-geneticky-modifikovanou-kukurici-v-cr-letos-poklesly

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Roboti z laboratoře: malí, ale šikovní

Roboti z laboratoře: malí, ale šikovní

Ondřej Vrtiška  |  6. 12. 2021
Jak dopravit lék na přesné místo v organismu a uvolňovat ho v takovém množství, aby pomáhal bojovat s nemocí a nezatěžoval zbytečně tělo...
České objevy v jeskyni Sulfur

České objevy v jeskyni Sulfur uzamčeno

Marek Audy  |  6. 12. 2021
Zapáchající sirovodík se nedýchá zrovna nejlépe. Je tu horko. Shora na nás prší kyselina sírová nebo rovnou sněží síra. Po pár hodinách v...
Olomoucké výrečkobraní

Olomoucké výrečkobraní uzamčeno

Tomáš Grim  |  6. 12. 2021
Četba je zpravidla bezpečný koníček. Až do chvíle, než se jejím prostřednictvím stanete osobně aktéry detektivního příběhu. Pak vám v žilách...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné