Aktuální číslo:

2019/10

Téma měsíce:

Sesuvy

Geneticky modifikované plodiny mohou být zdravější

 |  10. 12. 2009
 |  Vesmír 88, 767, 2009/12

Zatímco Evropa se jich stále bojí, za oceánem patří geneticky modifikované plodiny k osvědčené praxi. Kukuřice nesoucí gen Cry1A(b) mikroba Bacillus thuringiensis1) (Bt kukuřice) se jen v Argentině pěstuje na dvou milionech hektarů, což představuje 66 procent osevní plochy.2) Přítomnost proteinu Cry zajišťuje její odolnost vůči hmyzím škůdcům (v Argentině jde zejména o larvy motýlků Helicoverpa zeaDiatraea saccharalis). Tím se zvyšují výnosy a není třeba používat insekticidy. Protein Cry chrání kukuřici i jinak. Škody působené hmyzem zdaleka nespočívají jen v úbytku hmoty, kterou škůdce spotřebuje pro svou obživu. Poraněná pletiva rostlin jsou vstupní branou pro patogenní mikroby a houby. Některé z nich tvoří látky, jež jsou pro člověka a další obratlovce toxické. Kukuřice je citlivá zejména vůči plísním rodu Fusarium, produkujícím karcinogenní fumonisiny, mykoestrogen zearalenon a trichotecen deoxynivalenol, jenž působí zažívací potíže a nechutenství. Bt kukuřici hmyz poškozuje méně, a díky tomu je i méně infikována. Studie, která na deseti lokalitách porovnávala napadení konvenční a Bt kukuřice plísněmi, zaznamenala na obou stejné druhy patřící k rodům Fusarium, PenicilliumAspergillus, ale lišila se intenzita napadení. Obsah fumonisinů v Bt kukuřici se pohyboval mezi 0,012 a 0,39 mg/kg a na sedmi z deseti lokalit byl výrazně nižší než v konvenční kukuřici, která v jednom kilogramu obsahovala od 0,014 do 1,9 mg fumonisinů. (World Mycotoxin Journal 2 (1), 53–60, 2009.DOI 10.3920/WMJ2008.1029)

Poznámky

1) Bacillus thuringiensis je hmyzí patogen, pro obratlovce zcela neškodný. Ve formě postřiků se používal k ochraně hospodářských plodin již před padesáti lety, u nás tyto přípravky zavedl v osmdesátých letech Agrokombinát Slušovice pod značkou Bathurin.

2) Bt kukuřice se pěstuje i u nás, v roce 2008 u 125 producentů na 6480 hektarech. Používá se jako krmivo pro zvířata. www.pressweb.cz/zprava/14208-ministerstvo-zemedelstvi-plochy-s-geneticky-modifikovanou-kukurici-v-cr-letos-poklesly

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Zhasněte světla!

Zhasněte světla!

Pavel Pecháček  |  7. 10. 2019
V důsledku technologického pokroku i rostoucí lidské populace stále přibývá míst, která jsou v noci vystavena umělému osvětlení (někdy...
Negativní dopady sesuvů

Negativní dopady sesuvů

Jan Klimeš  |  7. 10. 2019
Hlavním důvodem studia sesuvů jsou působené škody na majetku a v extrémních případech i ztráty na životech lidí. Přesto jsou objektivní a...
Odkrytá skrytá tvář Měsíce

Odkrytá skrytá tvář Měsíce uzamčeno

Pavel Gabzdyl  |  7. 10. 2019
Po celou dobu existence lidstva nám Měsíc ukazoval jen přivrácenou polokouli. Pouhých 60 let (od října 1959) známe díky ruské sondě Luna 3 i...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné