Aktuální číslo:

2025/11

Téma měsíce:

Vlny

Obálka čísla

Geneticky modifikované plodiny mohou být zdravější

 |  10. 12. 2009
 |  Vesmír 88, 767, 2009/12

Zatímco Evropa se jich stále bojí, za oceánem patří geneticky modifikované plodiny k osvědčené praxi. Kukuřice nesoucí gen Cry1A(b) mikroba Bacillus thuringiensis1) (Bt kukuřice) se jen v Argentině pěstuje na dvou milionech hektarů, což představuje 66 procent osevní plochy.2) Přítomnost proteinu Cry zajišťuje její odolnost vůči hmyzím škůdcům (v Argentině jde zejména o larvy motýlků Helicoverpa zeaDiatraea saccharalis). Tím se zvyšují výnosy a není třeba používat insekticidy. Protein Cry chrání kukuřici i jinak. Škody působené hmyzem zdaleka nespočívají jen v úbytku hmoty, kterou škůdce spotřebuje pro svou obživu. Poraněná pletiva rostlin jsou vstupní branou pro patogenní mikroby a houby. Některé z nich tvoří látky, jež jsou pro člověka a další obratlovce toxické. Kukuřice je citlivá zejména vůči plísním rodu Fusarium, produkujícím karcinogenní fumonisiny, mykoestrogen zearalenon a trichotecen deoxynivalenol, jenž působí zažívací potíže a nechutenství. Bt kukuřici hmyz poškozuje méně, a díky tomu je i méně infikována. Studie, která na deseti lokalitách porovnávala napadení konvenční a Bt kukuřice plísněmi, zaznamenala na obou stejné druhy patřící k rodům Fusarium, PenicilliumAspergillus, ale lišila se intenzita napadení. Obsah fumonisinů v Bt kukuřici se pohyboval mezi 0,012 a 0,39 mg/kg a na sedmi z deseti lokalit byl výrazně nižší než v konvenční kukuřici, která v jednom kilogramu obsahovala od 0,014 do 1,9 mg fumonisinů. (World Mycotoxin Journal 2 (1), 53–60, 2009.DOI 10.3920/WMJ2008.1029)

Poznámky

1) Bacillus thuringiensis je hmyzí patogen, pro obratlovce zcela neškodný. Ve formě postřiků se používal k ochraně hospodářských plodin již před padesáti lety, u nás tyto přípravky zavedl v osmdesátých letech Agrokombinát Slušovice pod značkou Bathurin.

2) Bt kukuřice se pěstuje i u nás, v roce 2008 u 125 producentů na 6480 hektarech. Používá se jako krmivo pro zvířata. www.pressweb.cz/zprava/14208-ministerstvo-zemedelstvi-plochy-s-geneticky-modifikovanou-kukurici-v-cr-letos-poklesly

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Lidské ucho v počítači

Lidské ucho v počítači uzamčeno

Pavel Jungwirth, Ondřej Ticháček  |  3. 11. 2025
Podle známého výroku Richarda Feynmana člověk něčemu pořádně porozumí, až když to sám sestrojí. A já (Pavel Jungwirth) jsem si z velmi osobních...
Deset let gravitačních vln

Deset let gravitačních vln

Ondřej Zelenka  |  3. 11. 2025
Letos v září jsme oslavili 10 let od první přímé detekce gravitačních vln. Jejich zaznamenáním jsme nejen doplnili další dílek skládačky důkazů...
Horké vlny v měnícím se klimatu

Horké vlny v měnícím se klimatu

Jan Kyselý, Ondřej Lhotka  |  3. 11. 2025
Tent o příspěvek navazuje na článek Horké vlny v měnícím se klimatu: otazníky zůstávají (Vesmír 91, 28, 2012/1) a shrnuje aktuální stav poznatků...