Špatná zpráva pro pivaře
| 12. 6. 2008Milovníci piva to nemají lehké. Nejenže ceny jejich oblíbeného zlatavého moku stále rostou, ale navíc se dovídají, že tuk ukládající se v oblasti pasu a vytvářející z pivaře charakteristický „pivní sud“ je rizikovým faktorem pro vznik cukrovky a kardiovaskulárních chorob. Nyní k tomu ještě přibyla další špatná zpráva: riziko vzniku demence.
K tomuto závěru došla skupina kalifornských lékařů vedených Rachel Whitmerovou, když prostudovali lékařskou dokumentaci 6583 dospělých osob, jež byly v letech 1960 až 1970 v péči lékařského centra Kaiser Permanente v Oaklandu (Current Alzheimer Research 4, 117, 2007/2). Z výsledků výzkumu vyplynulo, že obezita ve středním věku je spojená se vznikem pozdější demence. Detailní analýza ukázala, že rizikovým faktorem není samotná obezita, ale množství tuku v oblasti pacientova pasu, které je přímo úměrné množství vypitého piva. Již zvýšení břišního tuku o 20 % proti normálu zvyšuje riziko vzniku demence dvaapůlkrát. Protože k podobným výsledkům došel i neurolog Sudha Seshadri na Univerzitě v Bostonu (Lancet Neurology 6, 1106, 2007/12), považuje většina lékařů tyto výsledky za alarmující.
Spojení mezi břišním tukem a demencí se může zdát na první pohled zvláštní, ale tento tuk je metabolicky nejaktivnější ze všech tukových zásob těla a produkuje velké množství cytokinů, regulačních proteinů, které hrají úlohu chemických signálů mezi buňkami. Například protein leptin se nejen podílí na regulaci příjmu potravy a tvorbě tukové tkáně, ale tím, že proniká přes hematoencefalickou bariéru z krve do mozku, reguluje svou hormonální aktivitou procesy učení a paměti. Již dříve bylo prokázáno, že leptin (viz Vesmír 76, 133, 1997/3) ovlivňuje kognitivní funkce laboratorních potkanů a vůbec má značný vliv na biochemické pochody v mozku. (Neurology DOI: 10.1212/01.wnl.0000306313.89165.ef)
Ke stažení
- článek v souboru pdf [168,9 kB]