Aktuální číslo:

2020/7

Téma měsíce:

Klimatické změny

Špatná zpráva pro pivaře

 |  12. 6. 2008
 |  Vesmír 87, 353, 2008/6

Milovníci piva to nemají lehké. Nejenže ceny jejich oblíbeného zlatavého moku stále rostou, ale navíc se dovídají, že tuk ukládající se v oblasti pasu a vytvářející z pivaře charakteristický „pivní sud“ je rizikovým faktorem pro vznik cukrovky a kardiovaskulárních chorob. Nyní k tomu ještě přibyla další špatná zpráva: riziko vzniku demence.

K tomuto závěru došla skupina kalifornských lékařů vedených Rachel Whitmerovou, když prostudovali lékařskou dokumentaci 6583 dospělých osob, jež byly v letech 1960 až 1970 v péči lékařského centra Kaiser Permanente v Oaklandu (Current Alzheimer Research 4, 117, 2007/2). Z výsledků výzkumu vyplynulo, že obezita ve středním věku je spojená se vznikem pozdější demence. Detailní analýza ukázala, že rizikovým faktorem není samotná obezita, ale množství tuku v oblasti pacientova pasu, které je přímo úměrné množství vypitého piva. Již zvýšení břišního tuku o 20 % proti normálu zvyšuje riziko vzniku demence dvaapůlkrát. Protože k podobným výsledkům došel i neurolog Sudha Seshadri na Univerzitě v Bostonu (Lancet Neurology 6, 1106, 2007/12), považuje většina lékařů tyto výsledky za alarmující.

Spojení mezi břišním tukem a demencí se může zdát na první pohled zvláštní, ale tento tuk je metabolicky nejaktivnější ze všech tukových zásob těla a produkuje velké množství cytokinů, regulačních proteinů, které hrají úlohu chemických signálů mezi buňkami. Například protein leptin se nejen podílí na regulaci příjmu potravy a tvorbě tukové tkáně, ale tím, že proniká přes hematoencefalickou bariéru z krve do mozku, reguluje svou hormonální aktivitou procesy učení a paměti. Již dříve bylo prokázáno, že leptin (viz Vesmír 76, 133, 1997/3) ovlivňuje kognitivní funkce laboratorních potkanů a vůbec má značný vliv na biochemické pochody v mozku. (Neurology DOI: 10.1212/01.wnl.0000306313.89165.ef)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

O mariánském sloupu, který se nevrátil na Staroměstské náměstí

O mariánském sloupu, který se nevrátil na Staroměstské náměstí

Eliška Fulínová  |  18. 7. 2020
Instalace neúplné kopie mariánského sloupu na pražské Staroměstské náměstí přišla ironií osudu ve zjitřené době, kdy se na různých místech po...
Na staré zkušenosti nezapomínejme

Na staré zkušenosti nezapomínejme

Eva Bobůrková  |  13. 7. 2020
Vladimír Vonka je uznávaný virolog v Česku i ve světě. Ač brzy oslaví devadesáté narozeniny, stále se věnuje vědě, konkrétně vývoji...
Komu se nelení…

Komu se nelení…

Petr Pokorný  |  13. 7. 2020
Jsou-li nějaké změny příliš pomalé, lidé je v subjektivním čase svých životů skoro nevnímají. Stačí se ale podívat na staré krajinomalby či...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné