Aktuální číslo:

2021/1

Téma měsíce:

Roboti

S octem opatrně

 |  6. 11. 2008
 |  Vesmír 87, 739, 2008/11

Mirakulin, protein ze zázračných bobulí (miracle berries), jak se říká plodům západoafrického keře Richardella dulcifica (dříve Synsepalum dulcificum), zvláštním způsobem ovliv ňuje vnímání chuti. Ačkoli sám žádnou chuť nemá, převrací vnímání kyselé na sladkou. Citrony podané spolu s ním jsou jako med, kyselina citronová sladkostí třitisícekrát předčí řepný cukr. Snahy o komerční využití mirakulinu jako nekalorického sladidla nejsou ničím novým. Už v sedmdesátých letech minulého století se o jeho uvedení na americký trh snažila firma Miralin (ale tehdy se jí nepodařilo získat povolení od FDA). V Japonsku jsou k dostání jak čerstvé plody, tak tablety připravené ze sušených. Nevýhodou přirozeného zdroje mirakulinu je skutečnost, že tato rostlina vyžaduje své přirozené prostředí a plody snadno podléhají zkáze. Proto je cena čerstvých bobulí poměrně vysoká – i přes dolar za kus. Tým Centra pro výzkum genů japonské Univerzity v Cukubě se pokusil přimět k produkci mirakulinu rostliny, jejichž pěstování je mnohem snadnější. Gen pro tuto bílkovinu přenesli do salátu, tedy lociky zahradní (Lactuca sativa), a do rajčete. V salátu byl gen aktivní jenom jednu generaci, dceřiné rostliny už jeho produkt netvořily. Zato u rajčete se podařilo získat geneticky stálou linii rostlin, jejichž potomstvo ukládá mirakulin do plodů a listů i v dalších generacích. Jak asi budou chutnat taková rajská jablíčka s octovou zálivkou? A jak s jogurtovou? (Plant Biotechnology Journal 5, 768–777, 2007; FEBS Letters 580, 620–626, 2006)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Jeden trhák, co zaplatí náklady

Jeden trhák, co zaplatí náklady

Eva Bobůrková  |  4. 1. 2021
Po vysoké škole aspirantura, pak vojenská služba, návrat do ústavu na jaře 1987. Ale pak přišla turbulentní devadesátá léta. „V roce 1992 jsem se...
Autonomní zabijáci

Autonomní zabijáci

David Černý  |  4. 1. 2021
O životě a smrti na bitevním poli stále ještě rozhoduje člověk, i když samotné provedení smrtícího útoku se čím dál více svěřuje dronům a moderním...
Kriminalizace amatérské entomologie

Kriminalizace amatérské entomologie

Sběr a výzkum hmyzu má v České republice pevné kořeny a dlouholetou tradici. V současné době však zažívá těžké časy. Kromě odlivu zájmu mladých...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné