Aktuální číslo:

2025/7

Téma měsíce:

Umění

Obálka čísla

Černý čaj – léčivý prostředek, nebo jen chutný nápoj?

Ad Vesmír 86, 350, 2007/6
 |  9. 8. 2007
 |  Vesmír 86, 473, 2007/8

Nelze vyloučit pozitivní vliv čaje na snížení výskytu zubního kazu, což se dává do souvislosti s tím, že čajové rostliny akumulují fluoridy z půdy, takže jich mohou obsahovat téměř až 200 mikrogramů na 2 gramy suchého čaje (jeden sáček). Ovšem, aby byl příjem fluoridů významný, některé studie předpokládají denní konzumaci čtyř až pěti šálků tohoto nápoje. Nejen zubům, ale také kostem může čaj prospívat, alespoň dle výzkumů naznačujících zpevnění kostní tkáně při podobném rozsahu konzumace jako v předchozím případě.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Najít své těžiště kontroly

Najít své těžiště kontroly uzamčeno

„Svobodu, nebo smrt je návod, jak vyhrát bitvu, ale zároveň recept na rozchod,“ říká bývalý hlavní armádní psychiatr Jan Vevera. Faktory, které...
Věstonická superstar

Věstonická superstar video

Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění?

K čemu je umění? uzamčeno

Petr Tureček  |  7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...