Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Černý čaj – léčivý prostředek, nebo jen chutný nápoj?

Ad Vesmír 86, 350, 2007/6
 |  9. 8. 2007
 |  Vesmír 86, 473, 2007/8

Nelze vyloučit pozitivní vliv čaje na snížení výskytu zubního kazu, což se dává do souvislosti s tím, že čajové rostliny akumulují fluoridy z půdy, takže jich mohou obsahovat téměř až 200 mikrogramů na 2 gramy suchého čaje (jeden sáček). Ovšem, aby byl příjem fluoridů významný, některé studie předpokládají denní konzumaci čtyř až pěti šálků tohoto nápoje. Nejen zubům, ale také kostem může čaj prospívat, alespoň dle výzkumů naznačujících zpevnění kostní tkáně při podobném rozsahu konzumace jako v předchozím případě.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...