mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Pro zachování druhové rozmanitosti v Evropě

 |  14. 6. 2007
 |  Vesmír 86, 347, 2007/6

Tomáš Vynikal: Natura 2000 je pokus zemí EU zastavit pokles biodiverzity v Evropě. Měla by vzniknout síť chráněných území, která pokryje všechny biotopy blízké přírodě. Vybrány byly biotopy a druhy, jejichž ochrana by měla být zajištěna přednostně. Rozloha zvláště chráněných území ČR se má po schválení evropského seznamu Radou EU zvýšit přibližně o 3 %. Stačí to pro ochranu naší přírody?

F. K.: Nechci předvídat, do jaké míry se rozhodne naše vláda soustavu Natura 2000 doplnit, osobně očekávám okolo této problematiky spíše tvrdší střet. Naše krajina ještě není tak poničená jako některá území západní Evropy. Na druhé straně procento ohrožených a kriticky ohrožených druhů je poměrně vysoké. Tyto druhy jsou kandidáty na vyhynutí a stačí jen málo, aby z naší přírody zmizely.

T. V.: Kritici soustavy Natura 2000 vidí zásadní problém v tom, že podle nich nedojde v rámci vyhlašování jednotlivých území k finančním kompenzacím. Vyhlášení dané lokality zvláště chráněným územím může například snížit ceny okolních pozemků. Jsou jejich obavy oprávněné?

F. K.: Je jasné, že s ekonomickým rozvojem, jak je v současnosti chápán, je soustava Natura 2000 v rozporu. Také je ale jasné, že něco musí zbýt našim potomkům, není nutno „zhodnotit“ všechno teď hned. Mně osobně vadí i současný trend, jak rychle se kvůli zástavbě zbavujeme kvalitní orné půdy. Jsem přesvědčen, že za čas nám bude chybět.

České nevládní organizace si vybraly Českou botanickou společnost, aby tlumočila jejich připomínky. Většinu práce na přípravě stínového seznamu ale vykonali mladší lidé z řady „nevládek“, jako jsou Ametyst, Arnika, Daphne nebo ČSOP. Návrh byl připraven kvalitně a nebylo těžké tato data využít. Rozhodně nejde o nevzdělané ekologisty, jak někdy bývají nazýváni. Řada politiků, kteří se takto vyjadřují, by jim jejich vzdělání, schopnosti a ochotu pracovat pro jiné mohla závidět.

/Ptal se Tomáš Vynikal, student Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Redakčně kráceno./

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie
RUBRIKA: Rozhovor

O autorovi

František Krahulec

RNDr. František Krahulec, CSc., (*1952) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK. V Botanickém ústavu AV ČR se zabývá populaní ekologií. Je členem vědecké rady ústavu.

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...