„Plody moře“ a vývoj mozkových funkcí
| 12. 4. 2007Zásadní význam pro vývoj nervové soustavy mají ω-3 esenciální mastné kyseliny. Proto se v rozsáhlé dlouhodobé studii nazvané ALSPAC (Avon Longitudinal Study of Parents and Children) hodnotila mimo jiné konzumace mořských živočichů v těhotenství. Téměř 12 000 žen vyplnilo ve 32. týdnu těhotenství frekvenční dotazník, a poté se zjišťovalo 28 proměnných včetně chování, sociálních charakteristik a kognitivních schopností jejich potomků ve věku od 6 měsíců do 8 let.
Požívání mořských živočichů v množství menším než 340 g týdně bylo spojeno s mírně zvýšeným rizikem nízkých hodnot verbálního IQ; pro matky, které tyto potraviny nepožívaly vůbec, bylo riziko dokonce o polovinu vyšší. Nízký příjem těchto potravin byl také spojen se zhoršeným sociálním chováním potomků a jejich horšími schopnostmi jemné svalové motoriky, komunikace a sociální vyspělosti. Autoři soudí, že současné americké doporučení nepožívat více než 340 g mořských živočichů týdně (motivované snahou omezit možný vliv stopových množství toxických látek na plod) je škodlivé, neboť riziko z nedostatku esenciálních živin je větší než nebezpečí stopové kontaminace. (Lancet 369, 578, 2007)
Ke stažení
- článek v souboru pdf [307,53 kB]