Aktuální číslo:

2025/2

Téma měsíce:

Sklo

Obálka čísla

Pivo voní chmelem – čím voní chmel?

 |  8. 11. 2007
 |  Vesmír 86, 683, 2007/11

Dnes už studenti na chmel nejezdí, a tak ani neznají zblízka to nezaměnitelné aroma, kterým je v době sklizně prosycen celý prostor od chmelnic přes česačky a sušičky až po ubytovny česáčů. Chmel se do piva přidává hlavně kvůli hořké chuti a jeho vůně je naředěna sladem, pro celkový dojem je ale přesto nepostradatelná. Které látky tvoří chmelové aroma a jak voní každá z nich sama o sobě? Chemici z Univerzity v Dunedinu na Novém Zélandu analyzovali odrůdy Target, Saaz, Hallertauer Hersbrucker a Cascade. Použili k tomu plynovou chromatografii v kombinaci s hmotovou spektrometrií a s olfaktometrickou (čichovou) analýzou. Jako nejvýraznější část aromatu u všech odrůd určili látku s vůní cedrového dřeva, 14-hydroxy-β-karyofylen. Další významné složky byly geraniol (vůně růží a kakostu), linalool (citrusová), β-ionon (fialková) a eugenol (vůně hřebíčku). K tomu dalších osm známých a dvanáct neurčených látek popisovaných například jako vůně jablečná, kozí, upocená, sýrovitá, štiplavá, okurková, zemitá. Jezdil jsem na chmel rád. Mělo to poezii a užili jsme si spoustu legrace. Přiznám ale, že hledat fialky a růže v parfému, jenž se před dočesnou linul z našich pracovních oděvů, by mne ani ve snu nenapadlo. (Eyres et al., J. Agric. Food Chem. 55, 6252, 2007; DOI: 10.1021/jf070739t)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem uzamčeno

Eva Bobůrková  |  3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná

Doba skleněná uzamčeno

Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak

Skleněný zázrak video

Marek Janáč  |  3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...