Aktuální číslo:

2024/11

Téma měsíce:

Strach

Obálka čísla

Pivo voní chmelem – čím voní chmel?

 |  8. 11. 2007
 |  Vesmír 86, 683, 2007/11

Dnes už studenti na chmel nejezdí, a tak ani neznají zblízka to nezaměnitelné aroma, kterým je v době sklizně prosycen celý prostor od chmelnic přes česačky a sušičky až po ubytovny česáčů. Chmel se do piva přidává hlavně kvůli hořké chuti a jeho vůně je naředěna sladem, pro celkový dojem je ale přesto nepostradatelná. Které látky tvoří chmelové aroma a jak voní každá z nich sama o sobě? Chemici z Univerzity v Dunedinu na Novém Zélandu analyzovali odrůdy Target, Saaz, Hallertauer Hersbrucker a Cascade. Použili k tomu plynovou chromatografii v kombinaci s hmotovou spektrometrií a s olfaktometrickou (čichovou) analýzou. Jako nejvýraznější část aromatu u všech odrůd určili látku s vůní cedrového dřeva, 14-hydroxy-β-karyofylen. Další významné složky byly geraniol (vůně růží a kakostu), linalool (citrusová), β-ionon (fialková) a eugenol (vůně hřebíčku). K tomu dalších osm známých a dvanáct neurčených látek popisovaných například jako vůně jablečná, kozí, upocená, sýrovitá, štiplavá, okurková, zemitá. Jezdil jsem na chmel rád. Mělo to poezii a užili jsme si spoustu legrace. Přiznám ale, že hledat fialky a růže v parfému, jenž se před dočesnou linul z našich pracovních oděvů, by mne ani ve snu nenapadlo. (Eyres et al., J. Agric. Food Chem. 55, 6252, 2007; DOI: 10.1021/jf070739t)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Se štírem na štíru

Se štírem na štíru

Daniel Frynta, Iveta Štolhoferová  |  4. 11. 2024
Člověk každý rok zabije kolem 80 milionů žraloků. Za stejnou dobu žraloci napadnou 80 lidí. Z tohoto srovnání je zřejmé, kdo by se měl koho bát,...
Ustrašená společnost

Ustrašená společnost uzamčeno

Jan Červenka  |  4. 11. 2024
Strach je přirozeným, evolucí vybroušeným obranným sebezáchovným mechanismem. Reagujeme jím na bezprostřední ohrožení, které nás připravuje buď na...
Mláďata na cizí účet

Mláďata na cizí účet uzamčeno

Martin Reichard  |  4. 11. 2024
Parazitismus je mezi živočichy jednou z hlavních strategií získávání zdrojů. Obvyklá představa parazitů jako malých organismů cizopasících na...