Aktuální číslo:

2025/6

Téma měsíce:

Červená

Obálka čísla

Proč sklípkanovo kousnutí bolí

 |  11. 10. 2007
 |  Vesmír 86, 609, 2007/10

Pavouk Psalmopoeus cambridgei, stromový sklípkan původem z Trinidadu, nepatří mezi významně jedovaté druhy, jeho kousnutí je však velmi bolestivé. Když se zkoumalo, co je příčinou tak bolestivého podnětu, zjistilo se, že pavoučí jed obsahuje látku, která aktivuje vaniloidní receptor TRPV1, zvaný též kapsaicinový (týž receptor je aktivován kapsaicinem, účinnou složkou pálivé papriky, blíže viz Vesmír 84, 711, 2005/12).

TRPV1 je chemicky aktivovaný iontový kanál v membráně primárních senzorických nervových buněk. Jeho funkce se uplatňuje v přenosu bolestivých podnětů – charakteristický je tím, že je aktivován látkami (či jinými podněty, např. zvýšením teploty) vyvolávajícími u člověka bolest. Již v roce 1997 byl zmíněný receptor naklonován a přenesen do nedráždivých buněk, což umožnilo studovat jeho vlastnosti nezávisle na ostatních iontových kanálech v nervových buňkách.

Badatelé z Kalifornské univerzity v San Francisku nedávno přenesli receptor TRPV1 do lidských embryonálních ledvinových buněk a na těchto nedráždivých buňkách zkoumali účinky sklípkanova jedu. Složkami je du odpovědnými za vyvolání boles tivého podnětu zřejmě mohou být peptidy psalmopeotoxin I (ten má 33 aminokyselin) a psalmopeotoxin II (28 aminokyse lin). Výsledky studie nabízejí vysvětlení toho, proč je kousnutí nebo bodnutí některých bezobratlých doprovázeno prudkou bolestí, zatímco bodnutí jiných téměř nebolí (Nature 444, 208–212, 2006).

Kapsaicinový receptor TRPV1 je významným nástrojem pro studium podnětů, které bolest vyvolávají, a chemických substancí, které bolestivé podněty blokují. Výsledky výzkumu proto mohou být využity při hledání nových léků proti bolesti.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Hvězdy, které se červenají

Hvězdy, které se červenají

Soňa Ehlerová  |  2. 6. 2025
Existují dvě skupiny lidí, kteří při slově „červenání“ pociťují výrazně nelibé pocity. Do první patří ti, kteří se hodně rdí a jimž to zároveň...
Barva krve, moci a života

Barva krve, moci a života

Jan Turek  |  2. 6. 2025
Červená barva není ani trochu neutrální. Její vnímání člověkem má velmi široké rozpětí. Je pro nás barvou lásky a života, ale také krve,...
Červená v říši zvířat

Červená v říši zvířat uzamčeno

Jaroslav Petr  |  2. 6. 2025
Jasnými barvami živočichové varují své okolí, ale také lákají partnery. Červené zbarvení získávají mnoha rozličnými způsoby.