MultilicenceBiologie2025MultilicenceBiologie2025MultilicenceBiologie2025MultilicenceBiologie2025MultilicenceBiologie2025MultilicenceBiologie2025

Aktuální číslo:

2025/4

Téma měsíce:

Prázdno

Obálka čísla

Pohoda, klídek, tabáček

 |  11. 10. 2007
 |  Vesmír 86, 608, 2007/10

Vzorce polycyklických aromatických uhlovodíků připomínají úlomky včelích plástů (viz obrázek), i když medového na nich není vůbec nic. Tyto látky jsou složkami dehtu, jenž vzniká při nedokonalém spalování různých přírodních materiálů, a u mnohých z nich bylo prokázáno, že vyvolávají rakovinu. Nejproslulejší je patrně benzo[a]pyren s téměř deseti tisíci záznamy v lékařské databázi PubMed (www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez/).

Obsahem deseti významných látek z této skupiny v cigaretovém kouři se zabývali vědci z amerického Federálního střediska vlivu životního prostředí na zdraví v Atlantě. Cigarety tří značek ve variantách s plným, sníženým a zvláště nízkým obsahem nikotinu („full“, „light“ a „ultra“) byly spáleny na zařízení, jež napodobovalo činnost kuřáka. Při klidném pokuřování přístroj nasál běhen dvou sekund 35 mililitrů kouře jednou za minutu, „agresivního“ kuřáka představovalo bafání 55 mililitrů jednou za půl minuty. Délka nedopalku byla při obou režimech stejná (23mm). Dehet zachycený na speciálním filtru ze skleněných mikrovláken byl analyzován kapalinovou chromatografií spojenou s dvojitou hmotovou spekrometrií (HPLCMSMS). Nejvíce zastoupeným polycyklickým aromatickým uhlovodíkem byl benzo[a]anthracen, jehož bylo v kouři z jedné cigarety 22 až 106 nanogramů. Benzo[a]pyrenu bylo přibližně čtyřikrát méně, stejně jako benzo[j]fluoranthenu a indeno[1,2,3cd]pyrenu. „Lightky“ produkovaly stejně nebo jen nepatrně méně cyklických aromatických uhlovodíků než cigarety označované „full flavor“, o něco lépe na tom byly některé „ultra“. Intenzivnější kouření zvýšilo obsah dehtových látek o osmdesát až sto dvacet procent u všech druhů cigaret. Lehké cigarety tedy kuřákovy plíce nijak nešetří. Kouření škodí zdraví vždy, nervozita a agresivita jsou přitěžující okolnosti. (Ding et al.:J. Agric. Food Chem. 55, 5966–5973, 2007)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Rostliny vyprávějí o lidech

Rostliny vyprávějí o lidech

Ondřej Vrtiška  |  31. 3. 2025
V Súdánu už dva roky zuří krvavá občanská válka. Statisíce lidí zahynuly, miliony jich musely opustit domov. Etnobotanička a archeobotanička Ikram...
O prázdnech v nás

O prázdnech v nás uzamčenovideo

Jan Černý  |  31. 3. 2025
Naše tělo je plné dutin, trubic a kanálků. Malých i velkých. Některé jsou zaplněné, jiné prázdné, další jak kdy. V některých proudí tekutina, v...
Nejúspěšnější gen v evoluci

Nejúspěšnější gen v evoluci

Eduard Kejnovský  |  31. 3. 2025
Dávno před vznikem moderních forem života sváděly boj o přežití jednodušší protoorganismy, z počátku nejspíše „nahé“ replikující se molekuly...