Aktuální číslo:

2019/5

Téma měsíce:

Sport

Jak vyzrát na akrylamid

 |  18. 1. 2007
 |  Vesmír 86, 7, 2007/1

Jako jeden z produktů Maillardovy reakce, při níž aminokyseliny reagují s cukry, může v potravinách vznikat akrylamid (Vesmír 84, 700, 2005/12). Tato látka je sice výchozí surovinou pro výrobu řady zajímavých materiálů, do jídla ale opravdu nepatří. Je totiž jedovatá a kancerogenní. Zjištění, že akrylamid je běžně přítomný v bramborových hranolcích a lupíncích, proto vyvolalo značný zájem (nejen) potravinářských věd. Nejjednodušším způsobem jak předejít jeho vzniku by bylo vyhnout se smažení a používat brambory jedině vařené. Při teplotách do 120 oC akrylamid nevzniká. Se ztrátou oblíbených pochoutek by se však mnozí z nás těžko smiřovali a ekonomické dopady na potravinářský průmysl by asi byly strašné. Proto se hledají cesty jak vzniku akrylamidu v potravinách zabránit. Některé studie ukazují, že jeho obsah podstatně (až o 53 %) omezí okyselení brambor před smažením. Při pokusech se toho dosahovalo ponořením hranolků do citrátového pufru pH 4,0 (Food Res. Int. 39, 40–46, 2006, J. Agric. Food Chem. 54, 7847–7855, 2006). Podle nejnovější práce tureckých autorů je ještě účinnější prevencí přídavek vápenatých iontů. Bramborové lupínky namočené před smažením do 0,05% roztoku chloridu vápenatého (ten se v potravinářství používá jako tužidlo s kódem E509) měly obsah akrylamidu snížený až o 95 %. Chuť, barva ani vůně touto procedurou nijak neutrpěly. (doi: 10.1016/j.foodchem.2006.08.011)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Laki – sopka, která pomohla zažehnout Velkou francouzskou revoluci

Laki – sopka, která pomohla zažehnout Velkou francouzskou revoluci

Prokop Závada, Petr Brož  |  20. 5. 2019
V roce 1783 došlo na Islandu k erupci sopky Laki, která významně proměnila směřování lidské společnosti. Jedovaté plyny, které se během erupce...
Svaly z prášků, svaly v prášku?

Svaly z prášků, svaly v prášku?

Doménou zneužívání anabolik není jen vrcholový sport. Umělé zvýšení výkonnosti, nárůst svalů, ale i sebevědomí, bez ohledu na důsledky, láká mnohé...
Sport a mýtus o sedavé společnosti

Sport a mýtus o sedavé společnosti uzamčeno

Ondřej Špaček  |  6. 5. 2019
„Češi se přestávají hýbat, změnit to chce projekt ‚Česko sportuje‘.“ Tímto titulkem u tiskové zprávy zahájil před šesti lety Český olympijský...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné