Aktuální číslo:

2025/6

Téma měsíce:

Červená

Obálka čísla

Jak vyzrát na akrylamid

 |  18. 1. 2007
 |  Vesmír 86, 7, 2007/1

Jako jeden z produktů Maillardovy reakce, při níž aminokyseliny reagují s cukry, může v potravinách vznikat akrylamid (Vesmír 84, 700, 2005/12). Tato látka je sice výchozí surovinou pro výrobu řady zajímavých materiálů, do jídla ale opravdu nepatří. Je totiž jedovatá a kancerogenní. Zjištění, že akrylamid je běžně přítomný v bramborových hranolcích a lupíncích, proto vyvolalo značný zájem (nejen) potravinářských věd. Nejjednodušším způsobem jak předejít jeho vzniku by bylo vyhnout se smažení a používat brambory jedině vařené. Při teplotách do 120 oC akrylamid nevzniká. Se ztrátou oblíbených pochoutek by se však mnozí z nás těžko smiřovali a ekonomické dopady na potravinářský průmysl by asi byly strašné. Proto se hledají cesty jak vzniku akrylamidu v potravinách zabránit. Některé studie ukazují, že jeho obsah podstatně (až o 53 %) omezí okyselení brambor před smažením. Při pokusech se toho dosahovalo ponořením hranolků do citrátového pufru pH 4,0 (Food Res. Int. 39, 40–46, 2006, J. Agric. Food Chem. 54, 7847–7855, 2006). Podle nejnovější práce tureckých autorů je ještě účinnější prevencí přídavek vápenatých iontů. Bramborové lupínky namočené před smažením do 0,05% roztoku chloridu vápenatého (ten se v potravinářství používá jako tužidlo s kódem E509) měly obsah akrylamidu snížený až o 95 %. Chuť, barva ani vůně touto procedurou nijak neutrpěly. (doi: 10.1016/j.foodchem.2006.08.011)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Hvězdy, které se červenají

Hvězdy, které se červenají

Soňa Ehlerová  |  2. 6. 2025
Existují dvě skupiny lidí, kteří při slově „červenání“ pociťují výrazně nelibé pocity. Do první patří ti, kteří se hodně rdí a jimž to zároveň...
Barva krve, moci a života

Barva krve, moci a života

Jan Turek  |  2. 6. 2025
Červená barva není ani trochu neutrální. Její vnímání člověkem má velmi široké rozpětí. Je pro nás barvou lásky a života, ale také krve,...
Červená v říši zvířat

Červená v říši zvířat uzamčeno

Jaroslav Petr  |  2. 6. 2025
Jasnými barvami živočichové varují své okolí, ale také lákají partnery. Červené zbarvení získávají mnoha rozličnými způsoby.