Aktuální číslo:

2018/11

Téma měsíce:

Psychosomatika

Spilka není stáčírna

(Ad Vesmír 84, 188, 2005/4)
 |  16. 6. 2005
 |  Vesmír 84, 309, 2005/6

Chtěl bych redakci Vesmíru poděkovat za zajímavý jazykový koutek Pivo nejen alkoholické. Je dalším výrazem sympatického úsilí přírodovědeckého časopisu o připomenutí a popularizaci vědy pivovarnické, platné to součásti věd přírodních.

Pokus autorky přiblížit čtenářům „zlatý hřeb při výrobě piva“ však nevyšel úplně přesně. Ať už vinou zastaralých zdrojů, nebo pro nedostatek zkušeností s moderním pivovarským názvoslovím se ze spilky stala stáčírna a ze spílání stáčení. Není tomu tak.

Spílání se i dnes říká spílání a jde o přesun ochlazené mladiny do kvasného sklepa – spilky. Etymologie slova spílání odvozená od anglického spill je nejspíše správná. Na rozdíl od minulosti se však nespílá z chladicích štoků dřevěným žlabem do dubových kvasných nádob v podzemních sklepích, ale přes vířivé kádě potrubím do obřích cylindro-kónických tanků z nerezavějící oceli. V nich pak probíhá kvašení (fermentace) a dokvašování (zrání) piva.

Stáčení je finální fáze výroby – plnění hotového produktu, odfiltrovaného a většinou i pasterizovaného, do cisteren, sudů, lahví nebo plechovek. Výrobním linkám, kde se toto plnění odehrává, říkáme stáčírny.

Dovolím si také nesouhlasit s hodnocením spílání jako zlatého hřebu výroby piva. Přece jen srdcem každého pivovaru je varna a varní proces, rmutování. Pro české pivo je rmutování charakteristické a spolu se surovinami tvoří základ jedinečnosti našeho národního nápoje.

Ke stažení

O autorovi

Alexej Bechtin

 

Doporučujeme

Závan kance

Závan kance

Oldřich Lapčík  |  5. 11. 2018
Možná jste to už také zažili. Maso máte od osvědčeného řezníka, vypadalo dobře, určitě bylo čerstvé. Tak proč, u všech všudy, přes vložené...
Je psychosomatika obchod s deštěm?

Je psychosomatika obchod s deštěm?

Vladislav Chvála  |  5. 11. 2018
Nedávné kauzy pochybných léčebných praktik, které zveřejnila Česká televize, rozbouřila odbornou i laickou veřejnost. Jsou všechny ty pokusy...
Hlubokomořské pytlíky vody

Hlubokomořské pytlíky vody uzamčeno

Adam Petrusek, Zuzana Musilová  |  5. 11. 2018
Jak jsou některé rostliny, ryby, žraloci a korýši schopni přežít několik kilometrů pod hladinou oceánů – v hloubce, kde je teplota vody velmi...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné