Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Spilka není stáčírna

(Ad Vesmír 84, 188, 2005/4)
 |  16. 6. 2005
 |  Vesmír 84, 309, 2005/6

Chtěl bych redakci Vesmíru poděkovat za zajímavý jazykový koutek Pivo nejen alkoholické. Je dalším výrazem sympatického úsilí přírodovědeckého časopisu o připomenutí a popularizaci vědy pivovarnické, platné to součásti věd přírodních.

Pokus autorky přiblížit čtenářům „zlatý hřeb při výrobě piva“ však nevyšel úplně přesně. Ať už vinou zastaralých zdrojů, nebo pro nedostatek zkušeností s moderním pivovarským názvoslovím se ze spilky stala stáčírna a ze spílání stáčení. Není tomu tak.

Spílání se i dnes říká spílání a jde o přesun ochlazené mladiny do kvasného sklepa – spilky. Etymologie slova spílání odvozená od anglického spill je nejspíše správná. Na rozdíl od minulosti se však nespílá z chladicích štoků dřevěným žlabem do dubových kvasných nádob v podzemních sklepích, ale přes vířivé kádě potrubím do obřích cylindro-kónických tanků z nerezavějící oceli. V nich pak probíhá kvašení (fermentace) a dokvašování (zrání) piva.

Stáčení je finální fáze výroby – plnění hotového produktu, odfiltrovaného a většinou i pasterizovaného, do cisteren, sudů, lahví nebo plechovek. Výrobním linkám, kde se toto plnění odehrává, říkáme stáčírny.

Dovolím si také nesouhlasit s hodnocením spílání jako zlatého hřebu výroby piva. Přece jen srdcem každého pivovaru je varna a varní proces, rmutování. Pro české pivo je rmutování charakteristické a spolu se surovinami tvoří základ jedinečnosti našeho národního nápoje.

Ke stažení

O autorovi

Alexej Bechtin

 

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...