Kari proti malárii?
| 12. 5. 2005Kurkuma (Curcuma longa) je vytrvalá bylina z čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae), dorůstající výšky až jeden a půl metru. Má podlouhlé listy, žluté květy a masitý oddenek, kvůli kterému se v řadě asijských zemí pěstuje. Po spaření, oloupání, šetrném usušení a rozemletí se oddenky používají k ochucování a přibarvování pokrmů. Kurkuma je důležitou složkou koření kari, žluté barvivo kurkumin se používá v řadě potravin pod kódovým označním E100. Pro člověkaje kurkumin zcela netoxický i v dávkách, které o mnoho řádů převyšují možný obsah v těch nejkořeněnějších a nejpřibarvovanějších potravinách. Naproti tomu některým cizopasným prvokům tato látka nedělá příliš dobře.
Kurkumin v koncentracích řádu miligramů na litr zastavuje množení trypanozom a leishmanií. Testy se prováděly na původci spavé nemoci (Trypanosoma brucei) a na ničivce Leshmania major. Ještě slibnější jsou výsledky pokusů s původci malárie. Třetina myší infikovaných jinak spolehlivě smrtící dávkou Plasmodium berghei se dokonale vyléčila, když počínaje třetím dnem po infekci dostávaly v potravě po pět dnů tolik kurkuminu, kolik odpovídá dávce 1 gramu na deset kilogramů živé váhy. V pokusech in vitro kurkumin zastavoval také růst Plasmodium falciparum, které je původcem jednoho z druhů lidské malárie, a účinkoval i na kmen rezistentní vůči standardně používaným chlorochinonovým antimalarikům. Malárie patří mezi nejrozšířenější choroby na světě a léky proti ní jsou obvykle poměrně toxické. Kdyby se jako nový lék osvědčilo netoxické a dost snadno dostupné žluté potravinářské barvivo, byla by to velká věc. (Biochemical and Biophysical Research Communications 326, 472–474, 2005)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [351,73 kB]