Chrání pivo proti rakovině?
| 13. 10. 2005Zatímco nestřídmá konzumace piva bezesporu zdraví neprospívá, o možných kladných dopadech umírněné konzumace tohoto nápoje se již dlouhou dobu vedou diskuse. Vedle vody a alkoholu (obvykle do 5 %, v nízkoalkoholických pivech okolo 1 %) obsahuje totiž řadu užitečných látek, jako jsou vitaminy, oligosacharidy, aminokyseliny a pozoruhodný komplex fenolických sloučenin, jimž bývají připisovány nejrůznější kladné účinky. Nedávno uveřejněná studie japonských autorů sledovala vliv sušiny piva plzeňského typu na vnímavost laboratorních potkanů vůči modelové karcinogenní látce PhIP (2-Amino-1-methyl-6-fenylimidazo[4,5-b] pyridin). Samice potkanů vystavené tomuto karcinogenu, které dostávaly potravu obohacenou o 2 a 4 % sušiny piva, měly ve srovnání s kontrolami menší výskyt nádorů prsní žlázy a také menší výskyt aduktů karcinogenu s DNA. Jako pravděpodobný mechanizmus ochranného účinku látek z piva uvádějí autoři studie ovlivnění izoenzymu cytochromu p450 CYP1A2, který se účastní metabolické aktivace tohoto karcinogenu. (Cancer Letters 2005, v tisku)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [358,55 kB]