Alkohol, pivo a rakovina tlustého střeva nebo konečníku
| 15. 7. 2004Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku. V roce 2001 bylo u nás toto onemocnění nově zjištěno přibližně u 84 mužů a 60 žen na 100 000 obyvatel, což v absolutních číslech činilo kolem 7000 nových případů. Zároveň je Česká republika zemí s nejvyšší spotřebou piva (v roce 2002 bezmála 160 litrů na osobu). Nové výzkumy ukazují, že spolu tyto dvě skutečnosti mohou souviset. Nasvědčuje tomu studie, jejíž výsledky loni uveřejnil A. Pedersen a jeho kolegové z Dánska: Riziko rakoviny tlustého střeva stoupá 3,5krát u těch, kdo pili více než 14 standardních sklenic piva (zhruba „malých piv“) nebo 14 standardních odlivek destilátu („malých panáků“) týdně. Práce C. R. Sharpeho a spol. (2002) na základě vyšetření více než 500 osob výslovně zmiňuje jako rizikový faktor právě pivo, a to zejména pro rakovinu tlustého střeva a konečníku. Alkohol sice zvyšuje riziko vzniku této rakoviny sám o sobě, nicméně pivo považuje za nejrizikovější alkoholický nápoj také práce G. A. Kuneho a L. Vitetta z r. 1992. Tito autoři nabídli i možné mechanizmy tohoto efektu, k nimž patří stimulace sliznice tlustého střeva a konečníku, imunosupresivní efekt alkoholu, aktivace jaterních prokancerogenů, změny ve složení žluči a obsah nitrosaminu v alkoholických nápojích.
Ke stažení
- článek v pdf souboru [453,9 kB]