Aktuální číslo:

2020/1

Téma měsíce:

Závislost

Nebezpečí kontaminace potravin

 |  5. 8. 2002
 |  Vesmír 81, 476, 2002/8

Jestliže se české sdělovací prostředky zmíní o podezření, že by některá potravina mohla být závadná, vzbudí to mezi spotřebiteli rozruch. Ve světovém měřítku se však podobných sdělení objevuje mnoho a lze jen vítat, jestliže jsou jak výrobci, tak spotřebitelé o závadnosti informováni včas. Za jediný týden v srpnu 2001 zaznamenala firma Reading Scientific Services deset takových varování. Ve Velké Británii vzniklo podezření, že by některé konzervy dětské výživy mohly být narušeny injekční stříkačkou. Jiná britská firma stáhla tři druhy svých krémů, protože se kazily před uvedenou záruční lhůtou. U vodky firmy Iceland Foods vadily snadno rozbitelné láhve (0,7 l). V Irsku byla stažena jedna značka kozího sýra a v USA jeden druh mletého hovězího masa, protože mohly být kontaminovány nebezpečným kmenem Escherichia coli O157:H7. V Kanadě zjistili alergologové, že koláče jedné značky obsahují sulfity. V USA zase hrozilo, že jeden druh vepřových párků obsahuje umělé hmoty, a dva druhy sýrů byly staženy, protože je napadly škodlivé plísně. V jednom druhu zmrzliny našli odborníci nežádoucí příměs burských oříšků a v zákuscích nekontrolované mléko a sóju, které by mohly vyvolat alergie. Tak co? Bojíte se potravin, když o tom všem čtete, anebo jste rádi, že je jejich kontrola na celém světě tak pečlivá? Něco ale nakonec jíst musíte. (Food Engineering & Ingredients, říjen 2001)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Léčba psychedeliky

Léčba psychedeliky

Zuzana Postránecká  |  6. 1. 2020
Přírodní psychedelika provázejí lidskou společnost po tisíciletí, ale západní společnost se jimi začala podrobněji zabývat teprve ve 20. století....
Chobotnice z Londýna

Chobotnice z Londýna

Petr Jan Juračka  |  6. 1. 2020
O poslední spolupráci s profesorem Vladimírem Kořínkem, novém druhu perloočky, dobrodružné cestě do londýnského muzea a chobotničce...
Smysl a etika archeologie ve 21. století

Smysl a etika archeologie ve 21. století

Martin Gojda  |  6. 1. 2020
Jedinečnost a neopakovatelnost toho, co se událo v historii, co potkávalo generace našich předchůdců, jak jednotlivci a lidská společenství...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné