Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024

Aktuální číslo:

2024/7

Téma měsíce:

Čich

Obálka čísla

Nebezpečí kontaminace potravin

 |  5. 8. 2002
 |  Vesmír 81, 476, 2002/8

Jestliže se české sdělovací prostředky zmíní o podezření, že by některá potravina mohla být závadná, vzbudí to mezi spotřebiteli rozruch. Ve světovém měřítku se však podobných sdělení objevuje mnoho a lze jen vítat, jestliže jsou jak výrobci, tak spotřebitelé o závadnosti informováni včas. Za jediný týden v srpnu 2001 zaznamenala firma Reading Scientific Services deset takových varování. Ve Velké Británii vzniklo podezření, že by některé konzervy dětské výživy mohly být narušeny injekční stříkačkou. Jiná britská firma stáhla tři druhy svých krémů, protože se kazily před uvedenou záruční lhůtou. U vodky firmy Iceland Foods vadily snadno rozbitelné láhve (0,7 l). V Irsku byla stažena jedna značka kozího sýra a v USA jeden druh mletého hovězího masa, protože mohly být kontaminovány nebezpečným kmenem Escherichia coli O157:H7. V Kanadě zjistili alergologové, že koláče jedné značky obsahují sulfity. V USA zase hrozilo, že jeden druh vepřových párků obsahuje umělé hmoty, a dva druhy sýrů byly staženy, protože je napadly škodlivé plísně. V jednom druhu zmrzliny našli odborníci nežádoucí příměs burských oříšků a v zákuscích nekontrolované mléko a sóju, které by mohly vyvolat alergie. Tak co? Bojíte se potravin, když o tom všem čtete, anebo jste rádi, že je jejich kontrola na celém světě tak pečlivá? Něco ale nakonec jíst musíte. (Food Engineering & Ingredients, říjen 2001)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Zdeněk Šesták

RNDr. Zdeněk Šesták, DrSc., (*1932) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. V Ústavu experimentální botaniky AV ČR se zabývá fyziologií fotosyntézy. Šéfredaktor časopisu Photosynthetica. (e-mail: sestak@ueb.cas.cz)

Doporučujeme

Algoritmy pro zdraví

Algoritmy pro zdraví

Ondřej Vrtiška  |  8. 7. 2024
Umělá inteligence proniká do medicíny a v následujících letech ji nejspíš významně promění. Regina Barzilay z MIT má pro vývoj nástrojů...
Mají savci feromony?

Mají savci feromony?

Pavel Stopka  |  8. 7. 2024
Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...
Jak funguje moderní speleologie

Jak funguje moderní speleologie uzamčeno

Michal Filippi, Jan Sirotek  |  8. 7. 2024
Přesně před 150 lety byla na prodej Mamutí jeskyně. Systém, který do té doby sloužil jako místo pro těžbu ledku z guana, byl k mání za pouhých...