Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024

Aktuální číslo:

2024/9

Téma měsíce:

Chiralita

Obálka čísla

Vytrhávání z kontextu

 |  1. 3. 2002
 |  Vesmír 81, 178, 2002/3

Říkává se často, že někdo vytrhl nějakou větu ze souvislostí, z kontextu. Neznamená to ovšem, že by pak věta byla bez jakéhokoli kontextu a zůstala chuděra osamocená, nýbrž že byla přesazena do jiného kontextu, v němž dostala jiný smysl, než mluvčí mínil. Zvláštní je, že o vytrhávání z kontextu hovoří i ti, kteří prohlašují, že nejen věty, ale dokonce jednotlivá slova mají smysl sama o sobě, v osamocení. Stěží však může být nějaká věta, která by měla týž smysl ve všech kontextech. Je to klam, neboť každé větě rozumíme v nějakém kontextu, často pro nás už „neviditelném“, samozřejmém. Myslím si dokonce, že ať mi dáte jakoukoli větu, vždy – někdy pracně – k ní najdu takový kontext, že v něm bude nesmyslem. Pro některé věty – třeba matematické – by se to mohlo zdát nemožné. Kupodivu však není nic jednoduššího, můžete si to vyzkoušet. Prostě oslovte někoho na chodníku: „Dobrý den. Dva krát tři je šest.“ Kontext se patrně dozvíte hned. Předpokládám, že námitka bude znít: „Takto se ale s větou ,Dva krát tři je šest‘ zacházet nedá, ta přece patří do aritmetiky.“ Jak to víte? Co třeba profesor, který vejde to třídy a jen tak řekne: „Posaďte se. Ladislav Pohrobek byl král český.“ A Mazánek dostane nedostatečnou, protože nepoznal kontext a myslel si, že mají dějepis. Vlastně je to banální. Všichni víme, že škola nemá učit fakta, ale pomáhat utvářet ty kontexty, v nichž fakta dostanou aspoň nějaký smysl (což bez těch fakt fakt nejde).

Nalézt kontext takový, aby v něm daná věta vypadala jako nesmysl (aby její smysl byl nesmyslem), je docela snadné, dokonce se to děje v debatách neustále. Nalézt ale obráceně k větě, která vypadá jako nesmysl, kontext, v němž smysl získá, je obtížné. Schopnosti tak činit se říká vzdělání. V jiné souvislosti se tomu říká také smysl pro vtip: u vtipu jde vždy o náhlý přenos do jiného kontextu.

A jde-li o umění, pak schopnost nacházet kontext je zcela základní. Nedorozumění a nepochopení zde vždy pochází z trvání na nějakém kontextu-předsudku. Někdy se to děje i ve velkém, třeba když se vytržené obrazy Janů (Nepomuckých) svezou do bývalé jízdárny, aby se tak vzdala sláva barokní Čechii, nebo když se vytrhne jiný Jan (Mistr) a umístí se do bývalého veletržního paláce hned za šatny.

Ale dá se to udělat i obráceně: třeba když se na billboardy podél dálnice z Prahy do Brna dají místo reklam obrazy, což byla akce nazvaná Tak daleko, tak blízko (listopad 1998), jíž se spolu s Tomášem Císařovským, Jiřím Davidem, Stanislavem Divišem (všichni se už ve Vesmíru objevili) a Jiřím Votrubou (který se v něm, doufám, objeví) zúčastnil i František Matoušek.

V tomto čísle Vesmíru se František Matoušek představuje obrazy, které byly vytvořeny technikou, na niž přišel kdysi náhodou: vytrháváním z kontextu – tentokrát doslovně, tedy z con-textus, z toho, co bylo souvisle utkáno – totiž z džínoviny. Všiml si, že vytržením z takového kontextu vznikne tvar (a já si myslím, že tvary vůbec takto vznikají, protože vytržení je narušením symetrie) a postupným vytrháváním-utvářením pak z kontextu vystoupí třeba tvar-tvář (a vynoří se náhle jiný kontext).

Takový výklad techniky není ale tím kontextem, v němž dílo dává smysl. Ten si musí každý najít sám. V tom spočívá umění vnímat umění.

Obrázky

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Výtvarné umění

O autorovi

Jiří Fiala

Doc. RNDr. Jiří Fiala (*1939–2012) vystudoval Přírodovědeckou fakultu MU v Brně. Zabývá se filozofií matematiky a logiky. Přednáší analytickou filozofii a epistemologii na Západočeské univerzitě. Zde také vydal tři čítanky textů analytických filozofů. Kromě jiných textů přeložil řadu knih, například Karl Popper: Logika vědeckého bádání, Paul K. Feyerabend: Rozprava proti metodě, B. Mandelbrot: Fraktály, René Descartes: Regulae ad directionem ingenii – Pravidla pro vedení rozumu.

Doporučujeme

Homochirální život a racemická smrt

Homochirální život a racemická smrt uzamčeno

Tomáš Ovad, Petr Slavíček  |  2. 9. 2024
Saský král Lothar III. zahájil krátce po své korunovaci římským císařem tažení na Sicílii, ovládanou normanským panovníkem Rogerem II. Ačkoli...
Žabí poklad amazonských domorodců

Žabí poklad amazonských domorodců

Pro někoho jde o magickou medicínu prodávanou na internetu, pro domorodé obyvatele Amazonie o cennou surovinu využívanou v tamní medicíně, ale v...
Podvodní ohňostroj

Podvodní ohňostroj uzamčeno

Bioluminiscence, tedy proces produkce a emise studeného světla živými organismy, se může uplatnit v základním výzkumu, v neinvazivním...