Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Mucholapky nové generace

 |  5. 8. 2001
 |  Vesmír 80, 476, 2001/8

Mouchy jsou přitahovány různými hnijícími a kvasícími látkami. Toho lze využít i ke konstrukci pastí na mouchy. Problém však bývá právě v látce, která je pro mouchy atraktivní. Většinou rychle vysychá a je potřeba ji vlhčit či jinak udržovat v patřičně hnilobném stavu. Mnohem lepším řešením by byly látky syntetické, které by mouchy přitahovaly stejným způsobem, nebo dokonce ještě efektivněji.

F. Kelling z Groningenské univerzity se proto zabýval muším čichovým orgánem a zkoumal, jak mouchy vnímají pachy. Čichové buňky mají mouchy – podobně jako většina hmyzu – na tykadlech. Naváže-li se molekula nějaké látky na čichovou buňku, ta vyšle elektrický impulz do mozku. Lze to měřit pomocí elektrod umístěných na vlásky na tykadlech. Kellingovy studie ukázaly, že většina citlivých buněk reaguje nespecificky na množství pachů. Pouze malé množství čichových buněk je natolik specializovaných, že rozliší jeden jediný pach mezi všemi ostatními. Nejsilnější reakce vyvolávají 1-okten-3-ol a 3-metylfenol, chemikálie běžně přítomné v mase.

Ukázalo se také, že mouchám vůbec nezáleží na pachovém pozadí. Zmíněné látky je stejně intenzivně přitahují, ať už je vzduch v okolí „čistý“, nebo plný jiných vůní. Zbývá tedy už jen namíchat ten správný „koktejl“ do nových muších pastí a ověřit, zda bude fungovat podle všech předpokladů. (www.ub.rug.nl/eldoc/dis/science/f.j.kelling...)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Etologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavel Hošek

Mgr. Pavel Hošek (*1968) vystudoval parazitologii a entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Spolupracuje na projektu expedice LEMURIA, který mimo jiné vyústil do mnoha cest na Madagaskar. Zajímá se o vše, co s Madagaskarem souvisí. Z malgaštiny a dalších jazyků přeložil tradiční merinskou poezii (Dotek prolétajícího motýla, 2003) a madagaskarské mýty, legendy a pohádky (Rohatý král, 2003). Napsal také Dějiny Madagaskaru (2011).
Hošek Pavel

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...