Vesmír - o čem psal před lety
5. 2. 2001 | Vesmír 80, 118, 2001/2
Uhřivost skotu.
Dobytek hovězí nebývá tak často uhřivý, jako vepřový, ještě řídčeji však se to pozoruje, nežli vskutku se uhřivosť u skotu objevuje. Tasemnice, kterou člověk z hovězího masa dostává, jest však mnohem horší než ona z masa vepřového a protože právě hovězí maso často připravuje se na rychlo, jí se i syrové maso na polo pečené, měly by hospodyně zvláště na uhřivosť jeho dáti si pozor. V té příčině jest pozoruhodným pokynem, co shledal následkem zkoumání svého zvěrolékař dr. Hertwig na berlínských jatkách ve 389 případech uhřivých kusů hovězího dobytka. Tým shledal, že uhry vyskytly se u těchto kusů ve 360 případech ve svalech žvykacích, v 11 v srdci, v 10 v jazyku, ve 3 ve svalech krčních, v 1 ve svalech prsních a ve 22 případech porůznu v celém těle. Dle toho jest patrno, že zvláštní pozornosti potřebí jest při úpravě masa z hlavy.Vesmír 1. února 1891, s. 96
Pes ve starém Egyptě.

Vesmír 15. června 1892, s. 195
Ke stažení
Článek ve formátu PDF [395,51 kB]
RUBRIKA: Vertikála
Doporučujeme
Rostliny vyprávějí o lidech
Ondřej Vrtiška | 31. 3. 2025
V Súdánu už dva roky zuří krvavá občanská válka. Statisíce lidí zahynuly, miliony jich musely opustit domov. Etnobotanička a archeobotanička Ikram...
O prázdnech v nás 

Jan Černý | 31. 3. 2025
Naše tělo je plné dutin, trubic a kanálků. Malých i velkých. Některé jsou zaplněné, jiné prázdné, další jak kdy. V některých proudí tekutina, v...
Nejúspěšnější gen v evoluci
Eduard Kejnovský | 31. 3. 2025
Dávno před vznikem moderních forem života sváděly boj o přežití jednodušší protoorganismy, z počátku nejspíše „nahé“ replikující se molekuly...