Vesmír - o čem psal před lety
5. 2. 2001 | Vesmír 80, 118, 2001/2
Uhřivost skotu.
Dobytek hovězí nebývá tak často uhřivý, jako vepřový, ještě řídčeji však se to pozoruje, nežli vskutku se uhřivosť u skotu objevuje. Tasemnice, kterou člověk z hovězího masa dostává, jest však mnohem horší než ona z masa vepřového a protože právě hovězí maso často připravuje se na rychlo, jí se i syrové maso na polo pečené, měly by hospodyně zvláště na uhřivosť jeho dáti si pozor. V té příčině jest pozoruhodným pokynem, co shledal následkem zkoumání svého zvěrolékař dr. Hertwig na berlínských jatkách ve 389 případech uhřivých kusů hovězího dobytka. Tým shledal, že uhry vyskytly se u těchto kusů ve 360 případech ve svalech žvykacích, v 11 v srdci, v 10 v jazyku, ve 3 ve svalech krčních, v 1 ve svalech prsních a ve 22 případech porůznu v celém těle. Dle toho jest patrno, že zvláštní pozornosti potřebí jest při úpravě masa z hlavy.Vesmír 1. února 1891, s. 96
Pes ve starém Egyptě.

Vesmír 15. června 1892, s. 195
Ke stažení
Článek ve formátu PDF [395,51 kB]
RUBRIKA: Vertikála
Doporučujeme
Hospodářský cyklus: od Velké krize po současnost
Pavel Potužák | 1. 9. 2025
Kolísání produkce, zaměstnanosti a inflace provází tržní ekonomiky minimálně od konce průmyslové revoluce. Proč v některých obdobích hospodářství...
Globální eliminace poliovirů očkováním 
Vladimír Vondrejs | 1. 9. 2025
Je to už dávno (1960), co jsme u nás jako první na světě oslavili úplné odstranění poliovirů a rotariáni začali uvažovat o velké investici...
Do nitra Etny
Lukáš Krmíček | 1. 9. 2025
Etna neohrožuje jen zvědavé turisty či blízká lidská osídlení svými erupcemi. Může být nebezpečná i nestabilitou svých sopečných svahů.