Vesmír - o čem psal před lety
5. 2. 2001 | Vesmír 80, 118, 2001/2
Uhřivost skotu.
Dobytek hovězí nebývá tak často uhřivý, jako vepřový, ještě řídčeji však se to pozoruje, nežli vskutku se uhřivosť u skotu objevuje. Tasemnice, kterou člověk z hovězího masa dostává, jest však mnohem horší než ona z masa vepřového a protože právě hovězí maso často připravuje se na rychlo, jí se i syrové maso na polo pečené, měly by hospodyně zvláště na uhřivosť jeho dáti si pozor. V té příčině jest pozoruhodným pokynem, co shledal následkem zkoumání svého zvěrolékař dr. Hertwig na berlínských jatkách ve 389 případech uhřivých kusů hovězího dobytka. Tým shledal, že uhry vyskytly se u těchto kusů ve 360 případech ve svalech žvykacích, v 11 v srdci, v 10 v jazyku, ve 3 ve svalech krčních, v 1 ve svalech prsních a ve 22 případech porůznu v celém těle. Dle toho jest patrno, že zvláštní pozornosti potřebí jest při úpravě masa z hlavy.Vesmír 1. února 1891, s. 96
Pes ve starém Egyptě.

Vesmír 15. června 1892, s. 195
Ke stažení
Článek ve formátu PDF [395,51 kB]
RUBRIKA: Vertikála
Doporučujeme
Toto jsme my
Ondřej Vrtiška | 30. 10. 2023
Z kolika buněk je tvořeno lidské tělo? A jaký je podíl jednotlivých buněčných typů? Odpovědět na tyto otázky není z řady důvodů snadné a jakákoli...
Jak si pamatovat 10 000 fotek 
Filip Děchtěrenko | 30. 10. 2023
Ke schopnosti rozlišit pravdu od lži potřebujeme dobře fungující paměť. Podněty z okolního světa do ní ukládáme pro okamžité nebo pozdější...
Proč je špatná paměť dobrá
Radkin Honzák | 30. 10. 2023
Nedávno mi kamarádka poslala článek, v němž jakási profesorka s nádherným křestním jménem Lorraine (příjmení jsem zapomněl) vysvětluje zhoršené...