Aktuální číslo:

2017/12

Téma měsíce:

Kontakty

Proč bychom také měli jíst zeleninu

 |  5. 3. 2000
 |  Vesmír 79, 174, 2000/3

Protože obsahuje nitráty, říká farmakolog Nigel Benjamin z londýnské nemocnice Sv. Bartoloměje. Na výročním zasedání Společnosti pro integrativní a srovnávací biologii v Atlantě (4.–8. ledna 2000) uvedl, že neškodné bakterie sídlící na našem jazyku tvoří z nitrátů nitrity, které v kyselém prostředí žaludečních šťáv produkují oxid dusnatý NO, což je velmi účinná zbraň proti patogenům. Benjamin tvrdí, že právě to nás chrání před patogeny, které požijeme spolu s potravou. A co více, Benjaminova skupina vyléčila některé dlouhotrvající plísňové infekce. Na antiseptické účinky zeleniny ho přivedlo studium oxidu dusného v těle. Oxid dusnatý upoutává již asi 20 let pozornost biologů a lékařů. Tento všudypřítomný plyn je např. neurotransmiterem, některé bílé krvinky jej produkují k ničení bakterií, plísní a virů. V posledních letech se Benjaminovi začíná vynořovat způsob, jak byli naši prapředci schopni přežít stálý nápor patogenů vyskytujících se v pojídaném syrovém mase. Všechno to vzešlo z Benjaminovy snahy zjistit, kolik NO se vlastně v těle vyskytuje, měřením množství vylučovaných nitrátů (dusičnanů), o nichž předpokládal, že vznikají hlavně z NO. K tomu ovšem potřeboval vědět, kolik nitrátů přijímáme potravou a jak je zpracováváme. Poměrně rozsáhlými experimenty zjistil, že trávicí trakt zdatně absorbuje nitráty, část nitrátů však končí jako nitrity (dusitany) ve slinách. Nitráty i nitrity byly v centru pozornosti v 70. letech, protože panovala domněnka, že mohou být přeměňovány na karcinogeny. Benjamin však uvažoval, že tělo by nekoncentrovalo nitrity v slinách, kdyby to nemělo být k nějakému užitku. Jeho týmu se posléze podařilo ukázat, že nitráty přeměňuje v tlamě potkanů enzym nitrátreduktáza. Potkani ale tento enzym neprodukují! Po dvou letech se ukázalo, že většina nitritů je produkována benigním druhem stafylokoků, které využívají nitráty jako dárce elektronů při anaerobním dýchání a výsledné nitrity uvolňují do slin. A jaký je osud nitritů v žaludku? Na dobrovolnících Benjamin a jeho spolupracovníci ukázali, že v žaludku po snědění porce salátu stoupne koncentrace NO z 15 ppm na 400 ppm, což je koncetrace již dostatečná k tomu, aby zabila jakoukoli bakterii, kterou pozřeme. „To je důvod, proč spolu s ostatními obratlovci nezemřeme na průjmová onemocnění,“ vysvětluje molekulární biolog Henry Trapido-Rosenthal.

Benjamin zatím ukázal, že kombinace kyselého krému s nitrity může vyléčit přetrvávající infekce typu atletické paty. Věří, že tento typ produktů bude bezpečnější než dezinfekce založená na sloučeninách chloru.

Science 287, 420–421, 2000

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Tajemná „Boží země“ Punt

Tajemná „Boží země“ Punt uzamčeno

Břetislav Vachala  |  4. 12. 2017
Mnoho vzácného zboží starověkého Egypta pocházelo z tajemného Puntu, kam Egypťané pořádali časté obchodní výpravy. Odkud jejich expedice...
Hmyz jako dokonalý létací stroj

Hmyz jako dokonalý létací stroj

Rudolf Dvořák  |  4. 12. 2017
Hmyz patří k nejdokonalejším a nejstarším letcům naší planety. Jeho letové schopnosti se vyvíjely přes 300 milionů let a předčí dovednosti všech...
Hranice svobody

Hranice svobody uzamčeno

Stefan Segi  |  4. 12. 2017
Podle listiny základních práv a svobod, která je integrovaná i v Ústavě ČR, jsou „svoboda projevu a právo na informace zaručeny“ a „cenzura je...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné