Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Letní potravinové aféry v Japonsku

 |  5. 11. 2000
 |  Vesmír 79, 605, 2000/11

V horkých a vlhkých letních měsících jsou Japonci zvláště opatrní s potravou, ale není jim to mnoho platné. Před časem je postihla aféra s ředkvičkami kontaminovanými Escherichia coli, letos zvracelo a mělo průjem 14 700 spotřebitelů mléčných produktů největší japonské mlékárenské firmy. Kontrola našla v provozech nedostatky v hygieně, firma se omluvila inzeráty v 70 novinách, zavedla „horkou linku“ pro spotřebitele. Její prodej se snížil na 80 %, prezident firmy a třetina představenstva rezignovali. Občané i média se začali bouřit, kontroly se zpřísnily, takže brzy byla jedna firma nucena stáhnout 700 000 zákusků, v nichž spotřebitelé našli plíseň. Další mlékárna musela stáhnout tisíce lahví mléka, neboť byly cítit dezinfekcí. Jiná firma stáhla 1,3 milionu lahví nápoje, když se po něm čtyřem lidem udělalo špatně. The Lancet (356, 573, 2000) připomíná přísloví Better-safe-than-sorry, tedy Opatrnosti nikdy nezbývá a nebezpečí skryté v staré (nejen) japonské moudrosti Když hrnec páchne, dej na něj pokličku.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...