Letní potravinové aféry v Japonsku
| 5. 11. 2000V horkých a vlhkých letních měsících jsou Japonci zvláště opatrní s potravou, ale není jim to mnoho platné. Před časem je postihla aféra s ředkvičkami kontaminovanými Escherichia coli, letos zvracelo a mělo průjem 14 700 spotřebitelů mléčných produktů největší japonské mlékárenské firmy. Kontrola našla v provozech nedostatky v hygieně, firma se omluvila inzeráty v 70 novinách, zavedla „horkou linku“ pro spotřebitele. Její prodej se snížil na 80 %, prezident firmy a třetina představenstva rezignovali. Občané i média se začali bouřit, kontroly se zpřísnily, takže brzy byla jedna firma nucena stáhnout 700 000 zákusků, v nichž spotřebitelé našli plíseň. Další mlékárna musela stáhnout tisíce lahví mléka, neboť byly cítit dezinfekcí. Jiná firma stáhla 1,3 milionu lahví nápoje, když se po něm čtyřem lidem udělalo špatně. The Lancet (356, 573, 2000) připomíná přísloví Better-safe-than-sorry, tedy Opatrnosti nikdy nezbývá a nebezpečí skryté v staré (nejen) japonské moudrosti Když hrnec páchne, dej na něj pokličku.
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [247,41 kB]