Paradox antioxidantů
| 5. 10. 2000Jsou zdravotněstatistické studie, které nasvědčují tomu, že požívání antioxidantů - zejména vitaminu C a vitaminu E - brání poškození tkání tzv. volnými radikály i vzniku nádorů. Jsou ale také studie, které ukazují, že přidávání antioxidantu riziko nádoru zvyšuje - to platí pro přidávání prekurzoru vitaminu A (beta-karotenu) do potravy kuřákům. Jsou i jiné příklady zvyšování rizika poškození genomu antioxidanty. Asi jsou lidé, kterým antioxidanty pomáhají - to jsou ti, jejichž tělo má větší sklon k lipoperoxidaci čili žluknutí tuků. (Anglicky se jim říká „the rancids“ a česky by to mohlo být „žluknoucí“, ale nikoliv „žlučovití“ - to je vyhrazeno cholerikům.) Asi by se to mělo zjišťovat a dávat antioxidanty jen těm, kdo je vskutku potřebují. Jedno však platí stále: Hodně zeleniny a ovoce v potravě je zdravé pro všechny - to žádná studie nevyvrátila. (The Lancet 355, 1179, 2000)
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [240,18 kB]