Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nejstarší pravé houby

 |  5. 1. 2000
 |  Vesmír 79, 57, 2000/1

Skupina amerických a německých vědců odhalila zatím nejstarší fosilie askomycet – největší skupiny pravých hub. Objevili je při studiu paleobotanických preparátů ze 400 milionů let starých rohovců ve Skotsku. Pod epidermis na stoncích a oddencích starobylé suchozemské rostliny rodu Asteroxylon byla nalezena uzavřená peritecia (plodnice). Celá záležitost je významná hned ze dvou důvodů. V rámci recentních askomycet jsou tyhle nejstarší fosilie po všech stránkách identické s tzv. pyrenomycety – skupinou poměrně hodně odvozených, čili evolučně mladých askomycet. Tedy, jak se zdá, nalezené houby rozhodně nejsou nějaké primitivní či archaické typy. A to je důležitý fakt pro kalibraci molekulárních hodin askomycet a vlastně i všech hub. No a nakonec se zdá, že již v nejstarším devonu existovaly poměrně složité vztahy mezi houbami a rostlinami, což jistě hrálo nemalou roli pro kolonizaci souše. (Nature 399, 648, 1999)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mykologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Stanislav Mihulka

RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D., (*1973) je šéfredaktorem popularizačního webu Osel.cz. Vystudovaný biolog, kterému učarovala popularizace vědy, taje astrofyziky a magie výchovy tří nespoutaných potomků. Ve službách Slezské univerzity v Opavě popularizuje vědu.
Mihulka Stanislav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...