Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Stabilita počasí

 |  5. 9. 1998
 |  Vesmír 77, 533, 1998/9

Připadá vám počasí nespolehlivé? Armin Bunde (armin.bunde@ theo.physik.uni-giessen.de) a jeho spolupracovníci ukázali, že počasí se sice mění, ale podle jakéhosi univerzálního pravidla. Položili si otázku, jaká je pravděpodobnost, že zítra (pozítří, popozítří, …) bude stejné počasí, jaké bylo dnes. Vybrali si 14 meteorologických stanic rozložených po celém světě – od koloradského Pendletonu, kde vedou záznamy 57 let, až po pražské Klementinum, kde meteorologická data shromažďují již 218 let. S počtem dní sice pravděpodobnost, že počasí bude stejné, pochopitelně klesá, avšak nikoli exponenciálně, jak mnozí očekávali, nýbrž mnohem pomaleji. Nejvíce překvapilo zjištění, že na celém světě tato pravděpodobnost klesá stejně (přibližně jako x–0,65).

Phys. Rev. Lett. 81, 729–732, 1998

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Atmosféra
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...