Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Přitažlivé bublinky?

 |  5. 8. 1998
 |  Vesmír 77, 473, 1998/8

Vlastnosti zálivky salátu, šlehané smetany a majonézy závisejí na chování mikroskopických částic oleje nebo tuku ve vodě. Australští fyzici tvrdí, že nalezli vysvětlení, proč se tyto mikroskopické částice nespojí a zůstávají rozptýleny v roztoku. Akceptovaný názor na koloidy tvrdí, že chování částic řídí jednak přitažlivé Van der Waalsovy síly, proti nimž působí elektrostatické odpudivé síly vytvářené stejnými náboji částic. Během posledních desetiletí však byly popsány další typy sil, které tento obraz komplikují. P. Attard se spolupracovníky zastávají hypotézu, že záhadné přitažlivé síly dlouhého dosahu způsobují malé bublinky, které přilnou k povrchu koloidních částic. Pomocí mikroskopu atomových sil tyto nepatrné síly také experimentálně měřili. Na obrázku z elektronového mikroskopu vidíme koloidní částici o průměru 20 μm a kantilever (nosník) mikroskopu atomových sil.

Phys Rev. Lett. 80, 5357, 1998

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika pevné fáze
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...