Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Materiál pro lithiovou katodu: návrh z prvních principů!

 |  5. 5. 1998
 |  Vesmír 77, 353, 1998/6

Lithiové baterie mají největší hustotu energie ze všech baterií umožňujících opakované nabíjení. Použití v přenosných počítačích, telefonech ap. neustále přibývá, a tak se stává velkou nevýhodou vysoká cena současného materiálu – LiCoO2 – pro katodu těchto baterií.

Nové materiály se hledají mezi oxidy lithia a přechodových kovů. Avšak protože těchto materiálů je takřka nespočetně, je empirický postup – zkoušení jednoho materiálu po druhém – nejen pracný, ale i drahý. Výpočet z prvních principů vytipoval, že novou třídu materiálů by mohly tvořit materiály, v nichž je přechodový materiál nahrazen nepřechodovým kovem. Experimentálně byl ověřen materiál Li(Co, Al)O2.

Nature 392, 694–696, 1998

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika pevné fáze
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...