Aktuální číslo:

2017/12

Téma měsíce:

Kontakty

O kultuře čaje v Číně: Čajová zastavení.

Sborník statí. Vydala Česko-čínská společnost, Praha 1997; 74 stran, náklad 600 výtisků
 |  5. 7. 1997
 |  Vesmír 76, 398, 1997/7

Početné obci zbožňovatelů dálnovýchodní kultury čaje u nás se dostává do rukou sborníček předních znalců tradic čínského čaje – jeho odrůd, přípravy, čajového obřadu, jeho společenské funkce. „Čaj totiž není jen odvar z čajových lístků [čínsky čcha-jie, z čehož je i naše slovo čaj], ale též symbol příjemného posezení s přáteli, vyjadřuje tradiční úctu a pohostinství národů Dálného východu“ (z Předmluvy, s. 7).

Ve skvostně vydané knížce, obsahující vedle černobílých i barevné fotografie na křídě, s textem doplněným elegantně vytištěnými čínskými znaky, najde čtenář celkem jedenáct rozsahem nevelkých příspěvků. Knihu otevírá rozhovor H. Třískové s italským znalcem materiální kultury Číny, benátským sinologem Markem Ceresou, který v únoru 1997 přednášel v Praze o historii a současnosti čajové kultury v Číně. Následuje příspěvek Ľ. Obuchové „Číňané a čaj“, ukončený rčením „Raději tři dny bez soli než jediný den bez čaje“; táž autorka přispěla ještě statí o „svátku čaje“ u národů jižní Číny. Nad širšími souvislostmi vývoje keramiky v Číně se na příkladu čínské čajové keramiky ve sbírce Náprstkova muzea zamýšlí Z. Černá. Čínský způsob pití čaje v Japonsku, tzv. senča, je tématem článku manželů V. a Z. Hrdličkových, šiřitelů japonské materiální a duchovní kultury u nás. Ti také glosují vztah některých moderních a klasických čínských spisovatelů a básníků k čaji jakožto tvůrčí inspiraci. O stopách čaje ve staročínské poezii speciálně pojednává L. Borotová, lingvistka H. Heřmanová sleduje fenomén čaje v čínské kaligrafické tradici (s četnými ukázkami). Manželé Taj-tün a Josef Hejzlarovi v obecně laděném tónu vzpomínají na zvyklosti a půvab popíjení čaje v tradičních čínských čajovnách, ať už za časů autorčina dětství, nebo v době autorových studií v Číně počátkem 50. let.

Všem milovníkům čaje a všeho, co obřad jeho přípravy a pití dovoluje, lze knížku co nejvřeleji doporučit.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Josef Kolmaš

Prof. PhDr. Josef Kolmaš, DrSc., (*1933) významný český sinolog a tibetolog, kulturní antropolog, bývalý ředitel Orientálního ústavu AV ČR (1994–2002), emeritní profesor Masarykovy univerzity v Brně.

Doporučujeme

Jak si delfíni ucpávají uši

Jak si delfíni ucpávají uši audio

Jaroslav Petr  |  17. 12. 2017
Hluk v mořích a oceánech produkovaný člověkem ohrožuje kytovce. Může je dočasně ohlušit nebo jim trvale poškodit sluch. Nově objevený fenomén by...
Tajemná sůva šumavská

Tajemná sůva šumavská

Jan Andreska  |  17. 12. 2017
Byl vyhuben a vrátil se. Na Šumavu lidskou snahou a do Beskyd vlastním přičiněním. Puštík bělavý teď žije opět s námi, ale ohrožení trvá.
Hmyz jako dokonalý létací stroj

Hmyz jako dokonalý létací stroj

Rudolf Dvořák  |  4. 12. 2017
Hmyz patří k nejdokonalejším a nejstarším letcům naší planety. Jeho letové schopnosti se vyvíjely přes 300 milionů let a předčí dovednosti všech...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné