Gurmánův syndrom
| 5. 7. 1997je nový projev nemoci, popsaný švýcarskými vědci. Postihuje nemocné po mozkové mrtvici nebo po jiných lokálně ohraničených poškozeních mozku a projevuje se náhle vzniklou velkou chutí na lahůdky a vůbec zaměřením na dobré jídlo. Ze 723 nemocných s izolovanou mozkovou lézí se gurmánův syndrom objevil u 36, a 34 z nich mělo lézi vpravo. Lékaři v Curychu a v Ženevě si toho všimli, když dva nemocní s drobným krvácením v pravé hemisféře mozku začali vyžadovat pochoutky. Jedním z nich byl politický novinář, který po uzdravení přešel na sloupky o exkluzivních pohostinstvích. Člověk by si skoro přál, aby ten syndrom dostali někteří političtí novináři. Druhým byl atletický byznysman, před onemocněním oddaný tenisu. V nemocnici snil o lahůdkových pokrmech v jednom vybraném restaurantu a tam též odešel povečeřet hned po propuštění z nemocnice. Co mi na té zprávě vadí je to, že se nic nepíše o kontrolní skupině. Podivil bych se, kdyby ze 723 zdravých lidí nebylo 36 mlsných. Asi je hlavní ta náhlá změna po nemoci. (The Lancet 349, 1607, 1997)