Podivné bakterie
| 5. 3. 1997Zdravotnické organizace několika kontinentů byly v poslední době otřeseny zprávami o útocích zvláštní varianty Escherichia coli. Tato bakterie byla považována za neškodného obyvatele našich střev. Nedávno však ukázala svoje drápky: tisíce lidí v Japonsku byly nakaženy tepelně neupravovanými ředkvemi, minimálně 60 Američanů se dlouho nedotkne nepasterizovaného jablečného džusu a mnoho dalších bude vzpomínat na kontaminované hamburgry, které zavinily vážná onemocnění.
Vědci se ptali, čím to je, že některé bakterie mění svoje dosavadní zvyky a začínají se chovat podivně. Zjistilo se, že mnoho infekčních izolátů zmiňované E. coli má jeden společný rys – a to nefunkční aparát, který normálně opravuje chyby vznikající v DNA. V genomu se pak hromadí větší množství mutací, což přispívá k rychlejší proměnlivosti a přizpůsobivosti novému prostředí. Jako by to samo o sobě nestačilo, dalším důsledkem poškození reparačního aparátu je, že bakterie snadněji přijímají cizí DNA a začleňují ji do svého genomu. Tato informace by se na první pohled nemusela zdát významná, ale vzhledem k tomu, že bakterie mohou touto „lacinou cestou“ získat i rezistenci vůči antibiotikům, nabývá rázem na důležitosti. (Science 274, 1081, 1996)