Plnotučné mléko prevencí před rakovinou?
| 5. 3. 1997Překvapující závěry plynou z výzkumu D. Baumana a M. Kellyové z Cornellovy univerzity v Ithace ve státě New York. Kravské mléko obsahuje konjugovanou kyselinu linolovou (CLA), mastnou kyselinu produkovanou bakteriemi v bachoru krav. Experimenty na kulturách buněk nasvědčují, že tato kyselina může chránit proti melanomům, leukemii, rakovině prsu, tlustého střeva, vaječníků a prostaty. Zatím nemáme žádné studie o účincích kyseliny linolové na lidi, pouze jedna finská studie zabývající se vztahem mezi konzumací mléčných výrobků a rizikem rakoviny prsu dospěla k závěru, že pití mléka ochraňuje. Studie na krysách by nasvědčovaly, že 70kilogramová osoba by měla konzumovat 3,5 g CLA denně. Typická americká dieta obsahuje 1 g CLA denně. CLA je obsažena pouze v tuku, takže lidé, kteří pijí odstředěné mléko, nedostávají téměř žádnou CLA. Věřte pak různým docentům Dolečkům. New Sci. 152, No. 2056, str. 8