Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

ERAZIM KOHÁK: Hesla.

 |  5. 2. 1996
 |  Vesmír 75, 68, 1996/2

E. Kohák přednášel téměř čtyři desetiletí filozofii na Bostonské univerzitě v USA. Zabýval se zejména fenomenologií a mnoho svých prací spojil se jmény J. Patočky, E. Husserla a TGM. Po r. 1990 pořádal řadu seminářů na téma filozofie, ekologie a religionistika. Je úspěšným a vlivným autorem drobných esejí o vztahu člověka, přírody a okolního světa vůbec. V tenké, ale velmi pěkné knížce "Hesla" se klade 52 krátkých otázek typu: Proč nás fascinuje zlo?, Proč jsme tady?, Proč krademe? (zrovna na tuto otázku Kohák odpovídá: nevím, proč kradete). Každá odpověď je stručná, tak aby se vešla na jednu stránku, ale přitom výstižná a závažná. Je to kniha, kterou má cenu číst a ne komentovat a o jejímž charakteru si uděláme nejlepší představu z nějakého úryvku.

Proč chceme VĚDĚT ,PROČ'?

Proč ne? My lidé jsme nedokonalí živočichové. Na rozdíl od svých mimolidských bližních jako vlci nebo opice nemáme zdaleka dostatečnou pudovou výbavu, abychom s ní vystačili. Proto si potřebujeme vytvořit vědomou představu o tom, co k čemu vede a jak se věci k sobě mají. A tak se ptáme ,proč' a sestavujeme si mýty, vědy a filosofii.

Zajímavější otázka je, co tím myslíme - či jak se ptáme ,proč?' - zda jako loutky či jako dělníci Boží. To je totiž dost základní rozdíl. Když Škrhola v kašprlové komedii vztáhne ruku a my se ptáme ,proč', zajímá nás příčina. Kdo zatáhl za drát? Loutka se nehýbe sama. Něco jí pohybuje, a na to něco se ptáme, když se ptáme po příčině - co to způsobilo?

Něco jiného je, když ruku vztáhne ministerský předseda v parlamentu. Pak se tím ,proč' neptáme po drátu, nýbrž po účelu. K čemu tu ruku vztahoval? Čeho chtěl dosáhnout? Jak se ptáme ,proč'? Zajímá nás příčina nebo účel?

Totiž když se ptáme po příčině, představujeme si lidi jako loutky. Kdo tahá za drát? Která rozvědka je platí? Který nízký pud je tlačí? Kdo, co za to může? Když se tak ptáme sami o sobě, obvykle hledáme výmluvu. Příčina je šikovná výmluva - a zároveň popření naší svobody. Svobodní lidé se ptají po účelu: jaký to má smysl? k čemu to povede?

To první ,proč' je zapšklé a nudné: kdo nám zas ublížil, co zas ospravedlňuje naši malichernost. Ptejme se to ,proč' svobodných lidí: l čemu je to dobré?

Ukázka z Kohákovy knihy Hesla

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Josef Babor

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...