Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Logika a politika

 |  5. 11. 1996
 |  Vesmír 75, 655, 1996/11

V souvislosti s hromadnou otravou asi 9 000 lidí letos v červenci vydalo japonské Ministerstvo zdravotnictví zprávu, v níž za možný zdroj infekce označilo běžně konzumovanou zeleninu – bílé ředkvičky produkované na farmě Habikino. Měly být zdrojem kmene 0157 běžně se vyskytující bakterie Escherichia coli. Japonský ministr zdravotnictví údajně učinil politické rozhodnutí: „Nemůžeme sice dokázat, že kaiware daikon byly zdrojem infekce, ale rovněž to nemůžeme vyloučit.“ A tak byly bílé ředkvičky staženy z prodeje bez ohledu na to, že bakterie E. coli nebyly objeveny ani v ředkvičkách, ani na farmě Habikino (Nature 382, 567, 1996). Producenti zeleniny sice protestují, že je neprokázaná zpráva ruinuje, vědci rovněž pochybují, že primárním zdrojem infekce byly ředkvičky, ale chování lidí a politika se patrně řídí jinou „logikou“. Nemusíme ostatně chodit tak daleko, stačí si např. vzpomenout na zcela analogický výrok někdejšího ministra životního prostředí Bedřicha Moldana o žižkovské televizní věži. Kdyby se naši rodiče řídili touto logikou, patrně bychom se nenarodili. Nemůžeme vyloučit, že... (možno dosadit dle libosti).

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Xenie Trávníčková

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...